‘’We werden als dieren behandeld’’

By 22 januari 2021Featured

Na één duel moest Kaapverdië het WK in Egypte al verlaten. Aanvoerder Leandro Semedo vertelt zijn kant van het verhaal. ‘’De IHF stond onder grote druk van andere teams.’’

Advertentie

Kaapverdië werd voorafgaand aan het WK hard geraakt door het coronavirus. Lang leek het erop dat de Oranjemannen de plek van de Afrikanen op het WK zouden innemen, maar uiteindelijk reisde Kaapverdië zonder bondscoach en zes besmette spelers toch af naar Egypte. Het bleek van korte duur.

Aanvoerder Leandro Semedo reageert in de Spaanse media op de gebeurtenissen rondom het WK-debuut van zijn land. ‘’Tijdens ons trainingskamp in Portugal hadden we te maken een aantal positieve gevallen binnen de selectie. Sommige daarvan werden voor vertrek naar Egypte negatief getest, maar bij aankomst daar was de eerste test weer positief”, schetst de speler van het Spaanse Ademar Léon de situatie. 

Eten in de hotelkamer
‘’Vanaf het moment dat we in Egypte aankwamen zag iedereen ons als het virus. We werden als dieren behandeld. We zaten constant opgesloten op onze hotelkamers, het eten werd voor de deur gezet. We waren alleen vrij tijdens de wedstrijd en de trainingen’’, vertelt Semedo. 

Advertentie

In de eerste wedstrijd tegen Hongarije verweerde Kaapverdië zich kranig (27-34). ”We speelden erg goed. Als we compleet waren geweest had alles er anders uitgezien. Ik denk dat we van Uruguay hadden gewonnen en door waren gegaan naar de hoofdronde.”

Versterking was op komst
Zover kwam het niet. Er werden nieuwe coronagevallen geconstateerd en de wedstrijd tegen Duitsland werd afgelast. Semedo en co konden de spullen pakken, de ploeg werd naar huis gestuurd. Dat terwijl er versterking op komst was.

”Een dag voor we het toernooi verlieten gaf de IHF toestemming om nieuwe spelers te selecteren, zodat we de tweede wedstrijd tegen Duitsland konden spelen. Bij de laatste test voor de wedstrijd lieten ze ons weten dat de wedstrijd toch niet doorging en we naar huis moesten”, zegt Semedo. Volgens de aanvoerder kwam dat omdat de IHF onder druk werd gezet. ‘’De verklaring die wij kregen was dat de andere landen niet tegen ons wilden spelen.”

Nare smaak
Er werd een 10-0 nederlaag genoteerd en Kaapverdië kon naar huis. ”Om naar huis te kunnen vliegen moesten we opnieuw testen. Toen bleken er maar twee jongens positief te zijn. Zij zijn in Egypte gebleven. De rest was negatief. Ik ben geen dokter, maar heb wel het gevoel dat er iets mis was. We droomden van dit WK, maar er blijft nu toch een nare smaak hangen”, besluit Semedo.

Foto: IHF

Advertentie