Skip to main content

Wie zet in Tokio de lijnen uit?

Met de zure blessures van Estavana Polman en Delaila Amega is de grote vraag: wie zet over een maand in Tokio de lijnen uit?

Advertentie

Nycke Groot (33) komt als geroepen. Na de nieuwe kniekwetsuur van Polman richtte bondscoach Manu Mayonnade zich nog een laatste keer tot de spelmaakster van Odense HC. Met succes.

Na het EK in 2018 is de kans groot dat Groot, die na de zomer stopt als prof, weer namens Oranje in actie gaat komen. Met de Deense dubbel in de pocket gaat de focus bij de blondine op de Olympische Spelen. Tijdens het eindtoernooi in 2016 in Rio de Janeiro – plaats vier – was ze de kapitein van de formatie van toenmalig bondscoach Henk Groener.

Parel
Nu ook Amega is weggevallen zal Mayonnade opnieuw met Larissa Nusser om tafel gaan. Voorafgaand aan het teleurstellende EK in Denemarken praatte de Fransman veel met de pas 21-jarige. Een doorslaand succes was Nusser haar optreden op het laatste kampioenschap nog niet.

Advertentie

Gek is dat niet. Ondanks dat de Limburgse al in 2018 naar het buitenland ging, is ze bij de nationale ploeg nog nooit een vaste waarde geweest. Met het oog op de toekomst is Nusser, zeker gezien haar uitstekende seizoen in Denemarken dat achter de rug is, een parel.

Borussia Dortmund
Als Mayonnade Lois Abbingh weer gewoon op de schutterspositie wil benutten, de Groningse had het eerder dit jaar in het tenue van Odense HC nogal op haar heupen, zal hij kijken naar een specialistische stand-in op de midden voor Polman. Optie drie is Inger Smits (26).

In het geel-zwart van Borussia Dortmund heeft Smits een heel jaar op die positie erop zitten. Met Kelly Dulfer en Laura van der Heijden links en rechts van haar mocht Smits eindelijk de titel in de Bundesliga bijschrijven. Niet alleen passend liet de brunette zien te zijn gegroeid, maar ook met veel snelheid richting de goal maakte Smits als aanvalsleider indruk.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie