“Ze zijn niet onverslaanbaar”

Nederland gaat vaker ten onder tegen Noorwegen, dan dat de nationale ploeg aan het langste eind trekt. Toch houdt Lois Abbingh (29) moed.

Advertentie

“Het voelt wel een beetje als een finale. Heel spannend”, vertelt Abbingh in een filmpje op de socials van het NHV over de WK-wedstrijd van vanavond (20:30). Bij een punt of meer tegen Noorwegen is Oranje zeker van de kwartfinale van het eindtoernooi in Spanje.

30-28 voorsprong uit handen
Abbingh: “Tegen Zweden was belangrijk, maar nu is het ook ‘do or die’.” Nederland is nog ongeslagen op het WK, maar kan er vanavond ook zo maar uitvliegen. Dat gebeurt wanneer Zweden om 18:00 wint van Roemenië en de Oranjedames het niet tegen Noorwegen redden.

Ook laatstgenoemd land liet tegen Zweden een punt liggen (30-30). Met nog een minuut op de klok gaven Stine Oftedal en consorten zaterdagavond een 30-28 voorsprong uit handen. Eerder had Nederland tegen Kazachstan uitgehaald (61-15) waardoor de formatie van interim-bondscoach Monique Tijsterman eerste in hoofdgroep twee staat.

Andere landen wel
“Afgelopen jaren is af en toe wel laten zien dat ze te verslaan zijn. Ons is dat niet altijd gelukt, andere landen wel”, vertelt Abbingh over Europees kampioen Noorwegen. In zes jaar tijd lukte het Nederland éénmaal de Noren te vloeren: op het gewonnen WK van 2019 in Kumamoto. “Ze zijn niet onverslaanbaar. Daar moeten we ons op focussen.”

Advertentie