Skip to main content

Column: Waarom Lions de BENE-League niet gaat winnen

By 24 februari 2017februari 27th, 2017BENE-league, Column, Voorpagina

Aankomend weekend gaat het dak eraf in Hasselt tijdens de Final4 van de BENE-League. Initia Hasselt, Callant Tongeren, Achilles Bocholt en OCI-Lions gaan onderling uitmaken wie zich het aankomend jaar de beste ploeg van Nederland en België mag noemen. De Zuiderburen heersen. En dat is te verklaren.

Advertentie

Helaas is Lions de enige Nederlandse deelnemer dit jaar. De Belgen waren dit seizoen de absolute heersers in de BENE-League en domineerden het linkerrijtje. Ploegen als Bevo en Volendam werden aan banden gelegd in Luik en Antwerpen. Kwam dat als een verrassing? Nee, eigenlijk niet.

Wegbezuinigd
Lions heeft als sterkste Nederlandse ploeg veel moeten inleveren afgelopen zomer. Routiniers Tim Mullens, Roel Adams en Marco Vernooy werden wegbezuinigd en jeugd werd doorgeschoven. Bijzonder goede jeugd weliswaar, maar jeugd is jeugd. Wil je topduels winnen, dan moet je rijpen. Een groene banaan is niet te eten. Om maar tot de verbeelding te spreken.

In België is dat anders. Daar staan mannen als Tom Robyns (1991), Arber Qerimi (1990) en Jeroen de Beule (1991) op het veld. Felgele Chiquita Bananas. Die mogen het vervolgens met al hun ervaring gaan opnemen tegen Lions-spelers als Ivar Stavast (1998), Alec Smit (1999) en Eprahim Jerry (1996).

Advertentie

Maatschappelijke carrière
En dat is precies waar het wrikt in Nederland. De gemiddelde leeftijd is simpelweg te laag. Handballers zijn tussen hun vijfentwintigste en dertigste op hun top, maar die gemiddelde leeftijd wordt eigenlijk in geen enkel team gehaald. Of spelers vertrekken naar het buitenland of ze stoppen om een maatschappelijke carrière op te bouwen. Ravensbergen (24), Steins (21) en Polman (24) verlieten in de zomer de Nederlandse handbalvelden.

In België is het mogelijk een aardig zakcentje te verdienen als handballer. Het kiezen voor een handbalcarrière bij de Zuiderburen is daardoor een stuk eenvoudiger. Spelers kunnen zodoende langer blijven doorspelen. In Nederland moeten de meeste spelers het doen met een beetje vergoeding voor ham en kaas. En overdag moet er in een bureaustoel gezwoegd worden om brood op de plank te krijgen.

Leeftijd omhoog
Willen wij als Nederland volgend jaar of in de verdere toekomst weer een rol van betekenis gaan spelen in de BENE-League, dan zal de gemiddelde leeftijd omhoog moeten. Hoe kunnen we dat realiseren? Geld, geld en nog eens geld. Toch maar eens kijken hoe die gekke Belgen dat doen.

Door: Thijs en Jorick
Foto: FotoReza

Advertentie

Join the discussion One Comment

  • sex schreef:

    343057 607650Hi, you used to write exceptional posts, but the last several posts have been kinda boring I miss your fantastic posts. Past couple of posts are just slightly bit out of track! 799095