Skip to main content

IHF maakt vier veranderingen in spelregels bekend

By 4 maart 2022Voorpagina

De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft vier regelveranderingen bekendgemaakt, die op 1 juli 2022 van kracht zullen worden. Zo worden de overgebleven passes bij tijdspel van zes naar vier gereduceerd en kan een schot op het hoofd van de keeper ook vanuit het open spel bestraft gaan worden.

Advertentie

De belangrijkste regelverandering van de IHF is het aantal passes onder tijdspel. Waar er voorheen nog zes passes gespeeld mochten worden nadat de scheidsrechter de hand omhoog heeft gestoken, zullen dat er vanaf juli nog maar vier zijn. De vijfde pass zal worden afgefloten.

Middencirkel
De tweede verandering betreft die van het nemen van de middenuit. Vooralsnog moest die worden uitgevoerd door de speler met bal die met één voet op de middenlijn stond, in de toekomst zal er een cirkel met een doorsnede van vier meter op de middenlijn geplaatst worden waarbinnen de middenuit moet worden uitgevoerd. 

De middenuit mag worden uitgevoerd zodra de speler met bal zich met minimaal één voet binnen de cirkel bevindt. Tegenstanders mogen zich niet in deze cirkel begeven. De IHF schrijft deze regel bij alle IHF-evenementen en profcompetities voor. Voor andere competities is de regel optioneel, omdat het flinke gevolgen kan hebben voor de speelvelden en sporthallen. 

Advertentie

Schot op het hoofd
De derde regelverandering dient ter bescherming van de keeper. Voorheen kon een schot op het hoofd van de keeper alleen bij een zevenmeter bestraft worden, maar in de toekomst is het ook mogelijk dat dit vanuit het open spel tot straffen zal leiden. 

Mocht een speler ongehinderd kunnen schieten en daarbij het hoofd van de keeper raken, kan hij hiervoor bestraft worden. Dit geldt alleen als er zich geen verdedigers tussen de schutter en de keeper bevinden. Ook mag de keeper zijn hoofd niet richting de bal bewegen. 

Bal zonder hars
De laatste regelverandering heeft betrekking op de bal. De IHF maakt in de toekomst onderscheid tussen een bal met en een bal zonder hars. Ballen die zonder hars gebruikt worden mogen in de toekomst kleiner en lichter zijn dan ballen waarmee wel met hars gespeeld wordt. 

Als voorbeeld geeft de IHF een bal van maat 3 aan, waarmee in Nederland de heren A-jeugd en heren senioren spelen. Deze heeft een omvang van 58 tot 60 cm en is 425 tot 475 gram zwaar. Zonder hars mag deze in de toekomst iets kleiner en lichter zijn, te weten 55.5 tot 57.5 cm en tussen de 400 en 425 gram.

Foto: FotoReza

Advertentie