Skip to main content

45 jaar en nog altijd even fanatiek op eredivisieniveau

By 17 december 2021december 20th, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

Met spelers als Micha Hoogewoud, Tim Kottelink en Jeroen Hölscher won Theo van den Berg vlak na de eeuwwisseling met Aalsmeer de ‘triple’. Waar generatiegenoten allang gestopt zijn, is Van den Berg op 45-jarige leeftijd nog altijd actief in de eredivisie. 

Advertentie

In het geel-blauw van Havas uit Almere is Van den Berg iedere zaterdagavond nog op landelijke niveau te zien. “Zolang het lichaam het volhoudt ga ik door. Dit is het leukste wat er is”, zegt de gymleraar enthousiast. 

Bij Havas heeft Van den Berg twee petten op. “Ik geef al een aantal jaar training en sta ook in het veld. Daar probeer ik de lijnen uit te zetten en vooral te spelen wat we geoefend hebben”, legt de fanatieke linkspoot uit. “Ik analyseer veel wedstrijden, bijvoorbeeld in de Champions League, en probeer dat op de training toe te passen. Zo hoop ik dat we mee kunnen met de andere ploegen in de eredivisie.”

Vijftien jaar geleden stopte Van den Berg bij Aalsmeer. Met de Noord-Hollanders sleepte hij heel veel prijzen binnen. “In 2006 ben ik overgestapt naar Havas. Ik wilde het rustiger aan doen”, vertelt Van den Berg. Van de nationale top naar afdelingsniveau. Van den Berg lachend: “De tweede klasse, om precies te zijn.”

Advertentie

Uniek voor de vereniging
Aan de hand van Van den Berg wist Havas meermaals te promoveren. “Bij Havas werken we al jaren met een vaste kern en ook komt er jeugd door. Soms hebben we met een versterkte promotie geluk gehad waardoor we nu in de eredivisie spelen. Uniek voor deze vereniging als je ziet waar we vandaan komen.”

“We trainen twee keer in de week twee uur. Een bewuste keuze zodat jongens die werken bij Havas kunnen blijven spelen. Op woensdag pakken sommigen een extra krachttraining erbij”, legt Van den Berg uit. “Als we hoger op de ranglijst zouden willen eindigen moeten we drie, misschien wel vier keer in de week trainen. Voor nu houden we rekening met elkaar.”

Het zijn vooral de coaches van de tegenstanders die Van den Berg herkennen. “De jonge spelers horen pas in de kleedkamer over me als hun trainer over ons spel begint”, grijnst Van den Berg. “Het is altijd een leuk weerzien met spelers van mijn Aalsmeer-tijd die nu een functie op de bank bij de tegenstander hebben. Denk aan Nick Onink van BFC en de coach van Hellas Maarten Roestenburg. Die vragen zich dan af hoe het toch mogelijk is dat ik nog mee speel. Dat is altijd grappig.” 

Plaats in linkerrijtje
Van den Berg praat even bevlogen over nu als dat hij doet over zijn toptijd bij Aalsmeer. “Met Havas zijn we de competitie goed gestart. Nu zakken we wat weg, ook omdat concurrenten die onder ons stonden opeens punten pakken. Waar we op mikken? Een plaats in het linkerrijtje. Wat mijn rol zal zijn? Ik hoop onveranderd. Ik vind de mix in de ploeg van jonge jongens, dertigers en mij als oude man erg leuk. De sfeer is uitstekend.”

“Als het lijf mee kan, ga ik door”, besluit Van den Berg. “Ik hoop vooral dat Havas nog even mee kan in de eredivisie. We hebben ons plafond bereikt, maar het zou voor de club heel gaaf zijn als we ons kunnen blijven meten met toppers als Tachos en Houten.”

Foto: FotoReza

Advertentie