Skip to main content

Aalderink krijgt kans in Bundesliga: “Het degradatiegevecht wordt zwaar”

Het is aan landgenoot Mart Aalderink (36) om SU Neckarsulm in de Bundesliga te houden. “Deze ervaring pakken ze me niet meer af.”

Advertentie

SU Neckarsulm staat voorlaatste in Duitsland terwijl de club van voormalig assistent Aalderink een jaar geleden nog meedeed in de subtop van de Bundesliga. “We zijn in de zomer tien speelsters kwijtgeraakt”, legt Aalderink uit. “Het is een hele klus gebleken om dat allemaal op te vangen. De club is verstrikt geraakt in problemen met heimwee, jeugdigheid en talen.”

De weg kwijt
Sinds een week is Aalderink de hoofdtrainer bij SU Neckarsulm. Tanja Logvin en sportdirecteur Gerhard Husers zijn aan de kant gezet. “Er is aan het begin van het seizoen te weinig gekeken naar hoe een team te vormen. Zo kregen we het in de competitie opeens heel lastig. Ik zag de club de weg kwijtraken. Ik had verwacht dat het bestuur wel eerder ging ingrijpen”, is Aalderink even kritisch. “Uiteindelijk is niet in blinde paniek voor een grote naam van buitenaf gekozen, maar krijg ik als assistent de kans.”

De oud-linkerhoekspeler van Hurry-Up vervolgt: “Mijn aanpak gaat anders zijn. Ik luister ook graag naar de groep. Heb de afgelopen maanden als assistent ook veel verhalen opgevangen en denk wel te weten wat er speelt. De afgelopen week heb ik mijn hoofd laten vollopen met ideeën en meningen van anderen. Van speelsters, maar ook stafleden.”

Advertentie

Tussenstand Bundesliga:
9. HSG Bensheim/Auerbach 12-9
10. SV Union Halle-Neustadt 12-7
11. BSV Sachsen Zwickau 12-7
12. HSG Bad Wildungen Vipers 12-7
13. SU Neckarsulm 11-4
14. VfL Waiblingen 12-2

Op het hoogste niveau van Duitsland degradeert de hekkensluiter naar de tweede Bundesliga. De nummer dertien, op dit moment het SU Neckarsulm van Aalderink, speelt in play-downs om het plekje in de Bundesliga.

“Deze ervaring pakken ze me niet meer af”, is Aalderink best een beetje trots op zijn nieuwe positie. In december 2021 kwam hij over van eerste divisionist E&O. “In 2021 heb ik bij het NHV nog gesolliciteerd voor een functie als jeugdbondscoach. Ik kwam wat rondes verder, maar ben door gebrek aan relevante ervaring afgevallen. Nu ben ik ‘chef’ in de Bundesliga. Alsof het toch zo moest zijn. Soms moet je een beetje geluk hebben.”

Meer offensieve dekking
“Ik heb veel van Tanja geleerd, maar kreeg weinig de kans me met bijvoorbeeld het teamproces of de tactiek te bemoeien”, gaat Aalderink verder. “Ik denk dat de groep het plezier in het spelletje terug moet vinden. Ook is communicatie tussen elkaar belangrijk. We moeten creëren dat we weer voor elkaar door het vuur gaan. Dat kan door veel met elkaar te praten, maar ook door voor een meer offensieve dekking te kiezen. Dan start het team actief en leggen we meer onze wil op.”

Het bestuur heeft Aalderink tot het einde van het seizoen een duidelijke doelstelling meegegeven. “Handhaving op het hoogste niveau in Duitsland. Ook hebben ze me een optie aangeboden voor aankomend jaar, maar daar zijn we nog niet over uit. In de winterstop is er wel interesse in mij geweest. Van andere clubs uit Duitsland. Ik ben de opties aan het overwegen.”

Beginnen tegen Bietigheim
“Het degradatiegevecht wordt zwaar. Zeker, omdat SU Neckarsulm niet gewend is dat soort wedstrijden te spelen”, besluit Aalderink. Hij krijgt vanavond meteen de kans indruk te maken. Tijdens zijn allereerste keer als hoofdcoach op de bank gaat de Drent met SU Neckarsulm op visite bij ongeslagen koploper SG BBM Bietigheim. “Ik vind het helemaal geen slecht begin, hoor. We mogen verliezen en kunnen wat zaken gaan oefenen. Volgende week tegen SV Union Halle-Neustadt moeten we er wel staan.”

Foto: JoKleindl

Advertentie