Skip to main content

Aan de ontbijttafel bij de Eussens gaat het heel vaak over handbal

Waar LIONS de afgelopen jaren kon leunen op de ingevingen van Ids Eussen (21, rechts op de foto), is broertje Jur Eussen (19, links) dit seizoen een van de spelbepalers bij de landskampioen. Het is wachten op het moment dat de Limburgers samen in de opbouwrij spelen. 

Advertentie

Overgekomen van samenwerkingspartner BFC speelt Jur in de BENE-League alsof hij er al veel langer rondloopt. “Ik heb geen tijd gehad voor plankenkoorts”, lacht de jongste van de twee broers Eussen. “Door blessureleed binnen de ploeg startte ik tijdens de Supercup in de basis. Stond ik opeens tegenover Ephrahim Jerry. Het ging prima, we wonnen en toen moesten we meteen door. Ik heb weinig tijd gehad om erbij stil te staan.”

“Vergeet niet dat Jur al twee jaar bij LIONS meetraint en vorig jaar al drie wedstrijden heeft meegespeeld. Dan speel je de meeste van alle zenuwen van je af”, haakt Ids aan. Door fysieke ongemakken staat de rechteropbouwer als sinds de finale in augustus met Volendam langs de kant. Hij is op de weg terug. “We hebben vorig seizoen wel eens even samen in het veld gestaan, maar dat moment moet dit jaar nog komen.”

Wat rustiger aan doen
Talentvol zijn ze beiden en ook mogen ze heel graag over handbal praten, maar verder verschillen Jur en Ids – die door de scheiding van hun ouders in Roermond en Weert wonen – veel van elkaar. “Ik ben niet zo aanwezig als dat Jur is”, lacht Ids. Jur: “Dat hoor ik vaak van anderen. Ik praat wat makkelijker en ben sneller op mijn gemak.”

Advertentie

“Soms denk ik wel eens dat het wat rustiger mag”, vervolgt Ids over zijn jongere broertje. “Maar zolang de groep het best vindt, dat ga ik daar niet iets van zeggen. Ik zou dat anders doen. Vooral ben ik blij voor het team wat Jur op het veld heeft laten zien. Ook op de rechteropbouw waar ik ontbreek kan mijn broertje uit de voeten.”

Lengte in de opbouwrij
Jur: “LIONS speelt veel systemen waarbij spelers uitkomen in de één-tegen-één. Daar ligt mijn kracht. Ik kijk er naar uit om samen met Ids te spelen. Al zijn we beiden niet lang, natuurlijk. Als Ivo Steins dan op midden staat creëren we zonder lengte misschien een probleem.”

Ids reageert snel: “Ach, dat gebeurt nu toch ook? Als ‘Tobi’ Weiler, Ivo en jij samenspelen.” Jur knikt. De broers Eussen kletsen vaker over handbal. “Onze moeder heeft altijd in Zuid-Holland bij Hollandia gehandbald. Ze stond op de cirkel en haar hebben we nooit in actie gezien. Onze vader Eric wel. Hij is drie keer landskampioen van België geworden. Twee keer met Eynatten en de laatste keer met Sporting Pelt”, zegt de oudste van de twee. Dan Jur: “In Neerpelt was hij ook aanvoerder van de ploeg. Daar mag hij het graag over hebben.”

Aan de ontbijttafel
Ids: “Zondagochtend aan de ontbijttafel bespreken we vaak de wedstrijd van de avond ervoor. Maar ook na trainingen gaat het over handbal.” Als de BENE-League, transfer van Baijens naar PSG en de favoriete club van Ids SG Flensburg-Handewitt aan bod zijn gekomen kan het altijd nog over zusje Kiek gaan, want zij speelt met BFC in de eerste divisie. “Ja, we kunnen behoorlijk lang over handbal doorgaan”, biecht Jur op.

Met LIONS staat hij tweede in de BENE-League. Een tijdje stonden de Limburgers zelfs eerste. Jur: “Het seizoen verloopt goed. Ik had niet gedacht dat ik zoveel zou spelen en ook scoren. Het winnen van de Supercup was al een hoogtepunt. Nu hoop ik dat Ids en anderen snel terugkeren zodat we echt weer helemaal op sterkte zijn.”

Sporting Pelt op bezoek
“Ik had gepland dit seizoen een volgende stap te maken, maar LIONS vroeg een behoorlijke opleidingsvergoeding. Dat is voor de toekomst opgelost”, legt Ids uit. “Ik zou het liefst naar de tweede Bundesliga gaan. Eerst moet ik weer helemaal beter en fit worden. We zijn op de weg terug.”

Met de oude club van vader Eric Eussen Sporting Pelt aanstaande zaterdag op bezoek in Sittard moet Ids nog even vanaf de kant toekijken. Jur hoopt met zijn vele mogelijkheden te scoren LIONS aan de punten te helpen. “Al is er na negen speelrondes meer video van mij beschikbaar…”, krabt ‘junior’ zich achter zijn oren. Ids lachend: “Dan zul je met iets anders moeten komen!”

Foto: FotoReza

Advertentie