Skip to main content

Afscheid met een missie: ‘Handhaving in eredivisie laatste opdracht’

By 24 november 2016Eredivisie

Trainer Maarten Roestenburg vertrekt na drie jaar bij Hercules. Een terugblik aan de hand van steekwoorden met de coach die de Haagse eredivisieclub aan het tophandbal liet ruiken.

Advertentie

Maarten Roestenburg (37), sportinstructeur en eigenaar twee sportscholen: “Drie jaar vind ik genoeg. Ik heb dit jaar gemerkt dat de organisatie niet geschikt is voor topsport. De ene kant van de vereniging wil het wel, maar de andere helft niet. Dat kan, maar wees dan ook duidelijk in je beleid. Ik ben door de voordeur gekomen en ik wil er ook door de voordeur weer uit. Wij hebben afgesproken dat we in dit lastige seizoen er alles aan doen ons te handhaven in de eredivisie. De ervaren spelers beseffen dat en hebben beloofd de kar te trekken. Als het er straks om gaat in de nacompetitie staan wij er.”

Mooiste wedstrijd
“In het eerste jaar toen wij na zeven verliespartijen naar Aristos in Amsterdam moesten, mijn oude club. Mooi om terug te keren met je nieuwe club en dan daar te winnen. Dat was meteen ook de ommekeer. Daarna wonnen we zes keer op rij en bleven makkelijk in de eredivisie.”

Slechtste wedstrijd
“Die vergeet ik altijd meteen. Nee…, geintje. Dat was de laatste wedstrijd tegen Hellas thuis. Het was te voorspellen. De samenstelling van de ploeg was anders dan vorige jaren. We verloren dik. Ik heb jeugdige spelers ingezet die in potentie in de toekomst eredivisie kunnen spelen.”

Advertentie

Opvallendste wedstrijd
“Vorig seizoen uit bij Hellas in de nacompetitie. Tachtig procent van het publiek zat achter onze bank. De Hellashal was van ons. Topsfeer en mooie overwinning. Wij speelden ons daar veilig met goed handbal.”

Hoogtepunt
“Het werken vanaf 2014 aan een team dat een jaar later vijfde zou worden in de eredivisie. We stonden een tijdje vierde en balanceerden op de rand van de kampioenspoule.”

Dieptepunt
“Het afscheuren van de kruisbanden in de knie van Riccardo Masmeijer en Ramon Meijer, twee van de beste spelers. Die wedstrijden vergeet ik nooit meer. Drama voor die gasten en voor de ploeg.”

Beste speler
“Één speler noemen, kan niet. Ik kijk altijd naar mijn hele team. Iedereen heeft daarin zijn bijdrage. Sommige spelers zijn belangrijk in de aanval en anderen in de verdediging. Er zijn spelers die een goede ontwikkeling hebben doorgemaakt waardoor het team beter is gaan spelen. Dat vind ik mooi om te zien.”

Eigen toekomst
“Heb ik nog niet over nagedacht. Ik heb met plezier bij Hercules gewerkt. Fijne staf om me heen en teammanager Marcel Veldhoven is van onschatbare waarde geweest. Ik mis alleen de echte topsportcultuur waarin ik graag wil werken. Wat ik ga doen, zie ik wel. Ik wacht af wat er op mij afkomt.”

Toekomst Hercules
“Die heeft de club in eigen hand. Er zit een goede jeugdlichting aan te komen. Daarom heb ik ervoor gekozen deze groep speelminuten te geven. Dat zal in de toekomst vruchten afwerpen. Nu komen ze nog tekort voor het hoogste niveau. Belangrijk is dat de  bestuurders duidelijk uitspreken wat ze willen en daar ook naar handelen. Er moet een nieuwe trainer komen die er weer nieuwe energie in wil stoppen. Een opbouwtrainer dus.”

Door: Peter Lotman, AD
Foto: Luc van Leeuwen, Handbalfoto.nl

Advertentie