Skip to main content

‘All Star’ Eussen houdt geduld: “Ik wil de ploeg kunnen dragen”

By 1 september 2021september 21st, 2021Achtergrond, Artikelen, BENE-league, Competities, Voorpagina

In het tenue van Jong Oranje kreeg Ids Eussen (19) afgelopen maand een plekje in het All Star Team van de EHF Championship in Letland. Terug in Zuid-Limburg wil hij ook voor LIONS belangrijk zijn.

Advertentie

Eussen steekt meteen van wal: de competitiestart aanstaande zaterdag komt te vroeg. In Riga presteerde de rechteropbouwer goed, maar pijnvrij is Eussen het toernooi niet doorgekomen. “Ik heb door de jaren heen een instabiele schouder gekregen. Pijnstillertjes hebben in Letland gewerkt, maar dat is voor de rest van het seizoen natuurlijk niet de oplossing.”

De jonge linkspoot baalt. Eussen is vaker geblesseerd geweest en wil zich aankomend jaar in de BENE-League juist bewijzen. “Het geeft wel wat zorgen. Ik hoop niet dat deze blessure te lang duurt”, is hij eerlijk. In de jeugdinterland tegen Turkije ging het mis. Op de EHF Championship behaalde Jong Oranje de finale. Montenegro bleek met 30-28 te sterk.

Verdedigend werk
“Eenmaal terug in Nederland ben ik er trots op dat we zoveel hebben kunnen winnen”, vertelt Eussen. “Maar uiteindelijk hebben we niet behaald waarvoor we naar Letland gingen. Goud telde. Aan tweede worden hebben we uiteindelijk niets, want we zijn niet naar de A-poule gepromoveerd.”

Advertentie

Na de verloren finale werd het talent uit het Zuiden naar voren geroepen. Eussen is verkozen tot beste rechteropbouwer van het toernooi. “Terwijl ik niet eens het beste van mijn spel heb laten zien. Al was ik wel tevreden over mijn verdedigend werk”, klinkt het kritisch. “Iedere wedstrijd heb ik wel vier, vijf goals meegepakt, maar mijn doel was om nadrukkelijker aanwezig te zijn in het aanvalsspel van het Nederlands team.” 

Interesse van Lemgo
Sinds vorig jaar is Eussen vast lid van de hoofdmacht van LIONS. Stilstaan wil hij niet. “Ik heb in de HandbalNL League doelpuntjes meegepikt, maar tijdens de best-of-three kreeg Joris (Baart, red.) vaak de voorkeur. Een heel goede speler, maar dit seizoen is mijn doel nadrukkelijker aanwezig te zijn. Met acties wil ik speeltijd afdwingen.”

“Ik vind de BENE-League een mooi podium om mezelf te laten zien. Voordat ik de stap naar bijvoorbeeld Duitsland maken wil, wil ik de competitie ontgroeien. Zo ver ben ik nog niet”, is Eussen realistisch. Een jaar geleden stond hij al eens voor een moeilijke keuze. “Lemgo had interesse. Leeftijdsgenoten zeiden tegen me dat ik zou moeten gaan, maar ik heb het aanbod afgewezen om bij me eerst bij LIONS te laten zien. Ik zag me niet alleen in een appartement in Duitsland zitten. Nu woon ik nog lekker thuis.”

Clubs blijven komen
Eussen is in eigen land nog niet uitgeleerd. “Ik wil de ploeg net als Joao Jacob Ramos en Ivo Steins kunnen dragen. Of ik ongeduldig ben? Helemaal niet. Door de uitverkiezing in het sterrenteam van het afgelopen EK met Jong Oranje blijven clubs wel komen. Het is eerst aan mij om hard te werken en me te blijven ontwikkelen.”

Foto: FotoReza

Advertentie