Skip to main content

Alles wat je moet weten over Nederland – Duitsland

By 11 november 2022Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Om 18:00 openen Nederland en Duitsland tegen elkaar de hoofdfase van het EK in Noord-Macedonië. Dit is wat je moet weten over de aanstaande burentwist die je kunt zien op kanaal 14 van Ziggo Sport.

Advertentie

Één wijziging
De EK-selectie van Oranje telt na de groepsfase één wijziging. Doelvrouw Claudia Rompen is bij de groep gehaald. Eerder was de knieblessure van Harma van Kreij al bekend. De opbouwer zit vanavond net als tijdens het groepsduel van Nederland tegen Frankrijk in Skopje op de tribune.

Tussenstand
Met nog drie speelrondes in de hoofdfase voor de boeg hebben de Oranjedames twee punten meer dan Duitsland. Waar Nederland door de zege op Roemenië twee punten mee heeft genomen, beginnen de Oosterburen op nul punten. Zo kan Duitsland zich na nederlagen tegen Montenegro en Spanje geen misstap meer veroorloven.

Alina Grijseels
De topschutter van de groepsfase speelt vanavond in het tenue van de tegenstander. Alina Grijseels – teamgenoot van Van Kreij, Yara ten Holte en Zoë Sprengers bij Borussia Dortmund – heeft in de eerste drie EK-wedstrijden 21 keer gescoord. Emily Bölk heeft er veertien in liggen. De Duitse linkeropbouwer draagt net als Angela Malestein (foto) in Hongarije het tenue van Ferencvaros.

Advertentie

Malestein en Van der Heijden
Malestein en Laura van der Heijden zijn de meest productieve speelsters van Oranje. Beide speelsters hebben zestien goals achter hun naam. Eerstgenoemde maakte er tijdens het verlies tegen Frankrijk liefst negen.

De laatste keer
Op 5 maart troffen Nederland en Duitsland elkaar voor het laatst. In het kader van de EK-kwalificatiefase trok Oranje, tijdens het thuisdebuut van bondscoach Per Johansson, door een late goal van afwezige Lois Abbingh net aan het langste eind: 30-29. In speelstad Rotterdam stond Henk Groener nog aan het roer van Duitsland. In april heeft de landgenoot plaatsgemaakt voor Markus Gaugisch.

Foto: FotoReza


Advertentie