Skip to main content

“Als klein jongetje droom je van zo’n pot”

Als een zoetsappig laatste hoofdstuk van een jongensboek. Wai Wong speelde zaterdagmiddag zijn laatste wedstrijd als speler van FIQAS/Aalsmeer en kon na het verlossende fluitsignaal de kampioensschaal omhoog houden.

Advertentie

“Dit is het mooiste einde dat je bedenken kunt”, Wai Wong geniet nog steeds na. Een aantal weken geleden maakte de spelmaker zijn afscheidstournee bekend. “Als klein jongetje droom je van zo’n pot. Na de winst van vorige week wisten we dat het zou kunnen gebeuren.”

Na de 28-29 stunt in Sittard volgde een beslissende thuiszege (25-23). “We wisten dat LIONS erin zou klappen en dat we het eerste kwartier zouden moeten overleven. De laatste tien minuten van de eerste helft speelden we echt goed en namen we afstand.”

Incident
In de tweede helft kreeg Wong na woordenwisseling langs de lijn met LIONS-coach Mark Schmetz een tijdstraf gepresenteerd. De afscheidnemende motor van Aalsmeer keek op van de straf en had weinig goede woorden over voor Schmetz. Zo heeft de oefenmeester van de Limburgers Wong een aantal keer een zetje gegeven. “Als coach moet je van spelers afblijven. Dat heb ik hem vertelt”, wil Wong weinig woorden verspillen aan het incident.

Advertentie

Een minuut voor tijd bracht Wong de uitpuilende De Bloemhof in extase met de vijftwintigste goal van Aalsmeer. Tijdens de uitreiking van de schaal ging de aanstaande assistent op de schouders. “Dat was fantastisch”, straalt Wong. “Ik heb veel mooie reacties mogen ontvangen. Ook van tegenstanders en sommige fans van LIONS.”

Bert Bouwer
Na de zomer is Wong, die geregeld kwakkelt met pijntjes, de nieuwe assistent van hoofdcoach Bert Bouwer. In de winter polste Bouwer de middenopbouwer over de nieuwe rol. Wong: “Als ik zou willen, zou ik door kunnen. Maar soms moet je verstandig zijn. Het lichaam moet, als het goed is, nog heel lang mee. Dan is het beter om te stoppen.”

“Het lichaam moet nog heel lang mee”

De vervanger in de vorm van de van Hurry-Up overgekomen Vaidas Trainavicius is al aangetrokken. Wong gaat fungeren als rechterhand van Bouwer. “We kunnen het erg goed vinden en liggen erg op één lijn”, legt Wong uit. “Ik heb Bert (Bouwer, red.) zelfs gevraagd of hij vindt dat we tevéél op één lijn liggen. Hij heeft liever iemand die hem steunt.”

2009
De cirkel is rond. Na het laatste kampioenschap in 2009 verruilde Wong de formatie uit de bloemenstad voor een avontuur in Duitsland. “Met het idee dat, wanneer ik zou terugkeren, dat ik nog vaker kampioen van Nederland zou kunnen worden”, lacht Wong. “Maar dat heeft nog even geduurd. Gelukkig is het gelukt.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie