Skip to main content

Als Sluijters een winstpremie krijgt, gaat deze naar de Zwitserse babysitter

Na een klein jaar gestopt te zijn als international is Iso Sluijters op zijn 33ste vlak voor het EK weer helemaal terug bij het Nederlands team. “Als we de Spelen halen ga ik nóg langer door.”

Advertentie

Sluijters is meteen duidelijk: hij is niet één-op-één de vervanger van afwezige positiegenoot Kay Smits. “Hij is een heel ander type speler en ik moet ook eerlijk zijn. Hij is beter dan ik ben. Maar we hebben ons spel en systemen meer toegespitst op rechteropbouwers als Niels Versteijnen en ik”, aldus de Eindhovenaar.

Na het WK van vorig jaar besloot Sluijters samen met Jeffrey Boomhouwer afscheid te nemen bij Oranje. “Vooral vanwege de thuissituatie. Met een klein kindje en vriendin die gewoon full time werkt werd het steeds moeilijker om tijd voor de interlandweken vrij te maken. Tel daarbij op dat ik door de ontwikkeling van jongens als Kay, Niels en ook Tom Jansen – die wekelijks in de Bundesliga actief zijn – veel speelminuten inleverde.”

Goed overleg met partner
Veertien jaar geleden maakte Sluijters als tiener zijn debuut voor Oranje. “Een heel andere tijd”, weet de contractspeler van het Zwitserse GC Amicitia Zürich. “Met Gerrie Eijlers, Mark Schmetz en Fabian van Olphen hadden we ook toen wereldtoppers in het team, maar de organisatie eromheen was veel amateuristischer. Het waren meer handbalvrienden die samen kwamen om voor hun land te spelen. Door het succes van de dames, maar ook spelers als Luc Steins is ook het NHV professioneler gaan denken en handelen.”

Advertentie

“Toen na Tom ook Kay uitviel, verwachtte ik al een telefoontje van de bondscoach, omdat ik me als reserve op de lijst had laten zetten”, vervolgt Sluijters over het gesprek dat hij een maand geleden met Staffan Olsson voerde. Na goed overleg met zijn partner besloot de Noord-Brabander toch voor het EK aan te sluiten. “Ik voel me soms ook wel schuldig naar haar toe. Op haar werk, ze werkt als accountant, is het nu heel druk. De drie weken die ik weg ben passen net. Als we een winstpremie zouden ontvangen zou deze naar de Zwitserse babysitter gaan, haha. Die zijn nogal prijzig.”

Doorlopend contract in Zürich
Sluijters kan om de unieke situatie gniffelen. “Een EK in Duitsland. Dat is toch weer een hoogtepunt. Ik geniet er ook van om weer met de jongens op het veld te staan. Ik ben ze al aan het dollen. Dat ze het niet zonder me af kunnen. Of het hierna bij het Nederlands team helemaal klaar is? Ik houd de deur op een kier. Als we de Spelen halen ga ik nóg langer door.”

“Ik begin aan de oudere kant te raken voor topsport, maar mijn contract in Zürich loopt gewoon door”, kijkt Sluijters even over het EK heen. “Het niveau van de competitie in Zwitserland is te vergelijken met de tweede Bundesliga, denk ik. Kadetten Schaffhausen en HC Kriens-Luzern steken er qua budget verder bovenuit. Bij GC Amicitia Zürich willen ze proberen aan te haken. Dat heeft enkele jaren nodig. Ik moet wel zeggen dat een speler als Luc nog net weer even iets sneller denkt dan de middenopbouwers bij mijn club.”

Huis in Pamplona
Keert Sluijters na het EK, mogelijk de Spelen en een extra seizoen in Zwitserland terug naar Eindhoven? “Nee, mijn vriendin en ik hebben vlak voor het EK een huis in Spanje gekocht. Pamplona. Zij komt uit Roemenië, maar spreekt vloeiend Spaans. Ik heb daar als speler ook een fijne tijd gehad”, besluit Sluijters die bij Oranje al jaren ‘Isco’ wordt genoemd. “Dat komt niet door mijn voetballende kwaliteiten. Echt niet. Ik ben blij dat we hier in Mannheim handbal spelen.” 

De Oranjemannen openen morgenavond het Europees kampioenschap in Duitsland tegen Georgië. Om 18:00 komen Sluijters en zijn teamgenoten in de baan. Alle wedstrijden van het Nederlands team zijn op Ziggo Sport te zien.

Foto: FotoReza

Advertentie