Skip to main content

Analyse: Er is vast een Europese toptrainer die het met de Oranjemannen wil proberen

Het einde van de samenwerking tussen bondscoach van de Oranjemannen Erlingur Richardsson en het NHV komt als een verrassing, maar er is vast een Europese toptrainer die het met het Nederlands team wil proberen.

Advertentie

In vijf jaar tijd heeft Richardsson Oranje naar de tiende plaats van Europa weten te helpen. Een enorme prestatie, want voor de komst van de IJslander had Nederland zich nog nooit geplaatst voor een EK.

Toch heeft het NHV besloten te stoppen met Richardsson die op clubniveau ervaring heeft in zijn thuisland, Oostenrijk en even bij Füchse Berlin. Op social media is met ongeloof gereageerd, omdat de oefenmeester toch uitstekende prestaties heeft neergezet. Volgens technisch directeur Serge Rink is het tijd voor een nieuwe fase.

Tongen los in Champions League
Spelers als Luc Steins, Kay Smits en ook Dani Baijens zijn doorgebroken in Europa. Na de zomer allemaal spelend op het allerhoogste niveau. PSG’er Steins maakt wekelijks in de Champions League de tongen met zijn onnavolgbare speelstijl los. Toen Richardsson in 2017 op gesprek kwam op het bondskantoor was de Limburgse middenopbouwer nog in dienst van eerste divisionist Massy.

Advertentie

Het doorontwikkelde Nederlands team is interessant geworden voor grote trainers. Bekende namen die wel met schutter Smits en consorten willen werken. Tiende van Europa nadat Nederland voor het eerst de hoofdfase van het EK wist te bereiken. De rek is nog lang niet uit de nationale ploeg.

Transfer naar Bundesliga
Talenten als Tom Jansen (VfL Gummersbach) en Niels Versteijnen (TBV Lemgo) hebben een transfer te pakken en komen na de zomer uit in de Bundesliga. Florent Bourget ruilt Volendam in voor het Franse Nancy terwijl Niko Blaauw wordt overgeheveld naar de hoofdmacht van TBV Lemgo. Stappen worden gezet en daar hoort een nieuwe prikkel bij.

De zoektocht naar een opvolger voor Richardsson is gestart. De IJslander heeft samen met assistent Edwin Kippers Oranje twee keer naar EK-kwalificatie geholpen. De aanstaande bondscoach moet dat gaan overtreffen.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie