Skip to main content

Analyse: Groeipijn bij het volgende Oranje

Voor het eerst zonder Debbie Bont, aanvoerder Danick Snelder nog altijd geblesseerd en schutter Lois Abbingh vooral in de dekking. Aan het eind de Golden League van afgelopen week hebben de Oranjedames een nieuwe orde gevonden.

Advertentie

Een moeizame eerste helft tegen Tsjechië, op de vloer met Noorwegen onvoldoende en verrassend sterk tegen Denemarken. Een korte samenvatting van het oefentoernooi van Oranje in Eindhoven waar een volgend Nederlands team zich voor het eerst voor eigen publiek zien.

Zonder de gestopte Bont kwam de nationale ploeg een week geleden samen in eigen land. Wel weer Abbingh bij de groep. Na de geboorte van zoontje Lev in september alweer spelend voor Odense Håndbold en ook de rentree voor Nederland is in Eindhoven gemaakt.

Dulfer en Housheer
Aanvallend kon de Groningse nog geen vuist maken. Van afstand zorgden Kelly Dulfer en Dione Housheer gisterenmiddag voor hoop. Vooral in de tweede helft met de Denen vond het duo makkelijk het net. Tijdens de Golden League moest Housheer overuren maken, omdat positiegenoot Laura van der Heijden na de partij tegen Tsjechië op donderdagavond niet meer in actie kwam. Vocht in de knie.

Advertentie

Van fabrieksinstellingen naar een nieuwe orde. Snelder is nog altijd niet terug en ook boegbeeld Tess Wester ontbreekt. Positiegenoot onder de lat Yara ten Holte leverde tijdens oefenwedstrijd drie van de Golden League haar grootste prestatie. Door een ijzersterke tweede helft tegen de verliezend EK-finalist werd de goalie van Borussia Dortmund verkozen tot ‘WOTM’.

Veel zeer
Naast snel zijn kan Bo van Wetering in haar tweede seizoen voor Odense Håndbold nog gevarieerder afronden. En stand-in Zoë Sprengers is in de verdediging net zo actief als Nikita van der Vliet. Laatstgenoemde sluit evenals Ten Holte in de zomer aan bij de huidige nummer één in Denemarken: Odense Håndbold. Belangrijk bij het bouwen.

In aanloop naar het wereldkampioenschap dat eind november start heeft het Nederlands team nog last van groeipijn. Dat deed tegen Noorwegen veel zeer. Over een maand wordt weer in eigen land geoefend. Twee keer tegen Zweden kan het volgende Oranje de doorontwikkeling tonen.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie