Skip to main content

Analyse: Indrukwekkende herstelwerkzaamheden bij Oranje

By 14 januari 2023Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Door slechts negentien tegendoelpunten te incasseren klopte Oranje gisteravond in Krakau Argentinië. Terwijl er voor het WK nog veel zorgen waren over de dekking. Van achilleshiel naar sleutel in één week.

Advertentie

Doelman Bart Ravensbergen werd na de 19-29 naar voren geroepen als ‘MOTM’. De 29-jarige goalie van Oranje en HSG Nordhorn-Lingen kwam tijdens zijn WK-debuut tot liefst negentien stops (53 procent). In Polen werd Ravensbergen erg geholpen door zijn dekking. De koppen voor de keeper hadden iets recht te zetten.

Een week geleden in Le Mans moest Nederland nog 43 goals van Frankrijk slikken. Ook tegen oefenpartner Tsjechië ging de nationale ploeg ten onder (30-33) en vooral in de verdediging maakte Oranje een kwetsbare indruk. Zouden de spelers uit de BENE-League het hoge niveau op het mondiale podium wel aankunnen?

Op de trainingen legde bondscoach Staffan Olsson in aanloop naar de partij met Argentinië steeds vaker de focus op de dekking. Met veel succes. Niet alleen verrichtten middenverdedigers Robin Schoenaker en Samir Benghanem (beiden op de foto) zonder een tijdstraf te pakken beulswerk. Ook het tactisch plan werkte.

De Argentijnse ster Diego Simonet kwam in Krakau tot slechts drie uit acht. Uit stand liet Oranje zich zelden verrassen door de middenopbouwer van Montpellier en in de één-tegen-één met Simonet was Ravensbergen vaker de winnaar dan verliezer. Hij keerde vanaf de zes meter elf van de achttien Zuid-Amerikaanse kogels.

Indrukwekkende herstelwerkzaamheden achterin. Dat kun je na de overtuigende overwinning op Argentinië wel stellen. Zo kent Nederland een kickstart in Krakau en lonkt de hoofdfase van het WK.

Foto: FotoReza

Advertentie