Skip to main content

Analyse: Oranje schudt zenuwen van zich af

By 8 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Na twee wedstrijden in slaap gesust te zijn moest Oranje er gisteravond op het WK in Spanje in het laatste pouleduel tegen Zweden opeens staan. Na een slechte start wist de nationale ploeg zich terug te vechten.

Advertentie

Bij 13-18 leken de rapen gaar voor Nederland. Vanuit de hoek waren Kelly Vollebregt (0/2) en Bo van Wetering (0/3) de zenuwen niet de baas. Ook de steeds van samenstelling wisselende opbouwrij maakte een weifelende indruk.

Tel daar de zoekende vorm van keepster Tess Wester en Yara ten Holte, die eerstgenoemde na een kwartier verving en nog voor rust weer op de bank mocht plaatsnemen, bij op. Toch kwam Oranje na de ondertoon gevoerd te hebben de kloof tegen de scherper ogende Zweedse dames opeens knap te boven.

Overtuiging in de afronding
Nog voor rust stelde Nederland via invallers orde op zaken (17-18). Na de pauze handelde Oranje veel zekerder. ‘Sub’ Debbie Bont (6/7) liet zien onder druk te presteren en de frisse Dione Housheer (5/6) zocht naar overtuiging in haar afronding. Ze tekende niet alleen voor de 29-29, maar ook de 31-30.

Advertentie

Op eigen helft was het Kelly Dulfer die de nationale ploeg een handje hielp. In de punt kwam de blondine tot een aantal belangrijke steals. Zo bracht Dulfer Jasmina Roberts en consorten soms even van hun stuk. In samenwerking met Wester, die uiteindelijk tot negen stops kwam (28 procent), werd in de slotseconde het puntje veiliggesteld.

Titelhouder is wakker
In de eerste 25 minuten in balbezit veel te vlak en soms zonder vuur. Daarna in staat terug te komen van vijf achter en onder druk net zo goed als Zweden. Titelhouder Oranje is wakker, op naar de hoofdfase.

Lees ook: Dit is het speelschema van Oranje tijdens de hoofdfase van het WK

Foto: IHF

Advertentie