Skip to main content

Analyse: Routiniers stormen binnen voor EK

De terugkeer in de voorselectie van Oranje van Fabian van Olphen (38) en Tim Remer (34) werd in het persbericht van de bond niet uitgelicht. Vier maanden voor het EK meldt het duo zich na twee jaar afwezigheid weer bij de nationale ploeg. Een resultaatgerichte move.

Advertentie

In 2017 stapte toenmalig bondscoach Joop Fiege op na gesteggel over het oproepen van Fabian van Olphen. Fiege kneep voor zijn dekkingspecialist af en toe een oogje dicht en daar vonden de technische mensen bij het NHV iets van. Talent zou, met het oog op de toekomst, voorrang moeten krijgen.

Twee jaar en historische plaatsing voor een Europees kampioenschap later mogen Van Olphen en Remer zich weer bij Oranje melden. Laatstgenoemde raakte zwaar geblesseerd en krijgt op tijd een kans van bondscoach Erlingur Richardsson. De selectie Van Olphen is een verrassing en zorgt voor verdeelde meningen.

Haaks
Van 2006 tot en met 2017 stond de dekkingspecialist onder contract bij de Duitse topclub SC Magdeburg. De laatste jaren was Van Olphen captain van het Bundesliga-team en won hij de DHB Pokal. Hij is verkast naar TBV Lemgo en bewijst nog fris en fruitig te zijn. Maar zorgt de terugkeer van Van Olphen voor onrust binnen de nationale ploeg?

Advertentie

Jeugd moest ingepast worden en vlak voor het EK krijgt een 38-jarige de kans terug te keren. Het staat haaks op de eerder ingeslagen route. Wat vinden Robin Schoenaker en Evert Kooijman, die in het beslissende EK-kwalificatieduel met Letland overtuigden in de dekking, van de comeback van Van Olphen?

Romantiek
Romantici zullen mijmeren over groeiprocessen en lange termijn visie. Maar in de sport is soms weinig ruimte voor romantiek. De Oranjemannen treffen op 9 januari in Trondheim Duitsland. En daarna Letland en Spanje. Van Olphen zal bij selectie alles geven voor zijn land, want dat heeft hij – samen met types als Toon Leenders en Gerrie Eijlers – al een heel lange tijd gedaan.

De ervaring die Nederland op het EK in 2020 op doet zal doordreunen. Wellicht kan Oranje uitgroeien tot een land dat veel vaker uitkomt op eindtoernooien. Van Olphen en Remer zullen tijdig plaatsmaken en ingehaald worden door meer jeugdige internationals. De beste speelt. Zeker op een eindtoernooi.

Foto: FotoReza

Advertentie