Skip to main content

Baijens: “We durven aan de kwartfinale te denken”

De Oranjemannen kennen een vliegende start op het WK in Krakau. De hoofdfase is al zeker en zo zijn Dani Baijens (24) en consorten bezig met een nieuw doel.

Advertentie

Met zeven uit zeven had Baijens een mooi aandeel in de ruime zege van Nederland op Noord-Macedonië (24-34). “Tegen Argentinië kwam ik minder in het spel voor”, opent de Rotterdammer het gesprek. “Ben blij dat mijn aandeel, maar eigenlijk van heel het team groter was. We spelen nog veel wedstrijden en dan is het goed dat niet alleen Kay en Luc de acties aangaan.”

Nieuwe staf
Het loopt bij Oranje en daar geniet Baijens stevig van. “Ja, dit is prachtig. Met een mooi legioen achter ons. Daar ga je wel van vliegen”, lacht hij. In de week voor het WK verloor Nederland nog van Frankrijk en Tsjechië en stond de nummer tien van het laatste EK juist met beide voeten op de grond. “Toen hebben we ook zaken geprobeerd. Op dit moment zijn alle rollen duidelijk en houdt iedereen zich daar aan. Dan is het ook zo mooi dat invallers Rutger ten Velde en Niels Versteijnen op het laatst scoren.”

“We zitten een beetje in dezelfde flow als een jaar geleden op het EK”, vervolgt Baijens. Toch is er een groot verschil: de staf. Bondscoach Staffan Olsson heeft Erlingur Richardsson vervangen. “Staffan hamert op de dekking en de opbouwrij overlegt veel met assistent Wai Wong. Samen zetten we de aanval neer. Dat verloopt goed.”

Advertentie

Kruisen met de Duitsers
Nederland speelt morgen met Noorwegen om de groepswinst. “Zij zitten in hetzelfde hotel en geven aan best onder de indruk te zijn van ons spel. De WK-zeges maken ons ook gretig. Voorafgaand aan het wereldkampioenschap wist ik niet eens met wie we mogelijk zouden kruisen. Gisteren kwam ik er pas achter dat we het tegen Duitsland gaan opnemen. Daar kijken veel jongens in ons team naar uit, omdat er een groot deel in de Bundesliga speelt.”

De top-3 van iedere groep gaat door naar de hoofdfase. Poule F van Nederland komt groep E tegen waar Duitsland nog ongeslagen is. De twee beste landen uit iedere hoofdpoule plaatsen zich voor de laatste acht van het WK.

Niet genoegen met bijrol
“We durven aan de kwartfinale te denken”, laat Baijens los. Maar: “Die is nog ver weg. Dit is pas een begin. Wel is het zo dat we niet genoegen nemen met een bijrol in de hoofdfase. Daarvoor hebben we veel te goed spel laten zien.”

Foto: FotoReza

Advertentie