Skip to main content

Baijens wil zich nog een keer in de etalage spelen: “Even slikken”

Waar competitiegenoten Robin Jansen en Jorn Smits naar het buitenland zijn ‘gevlucht’, rest voor Jordy Baijens (24) de HandbalNL League. Door het coronavirus ziet de linkerhoekspeler van Volendam zijn kans een gave club over de grens te vinden vertroebelen.

Advertentie

“Het blijft een hoofdprijs, maar er zit wel een smetje op. In drie maanden tijd ga je uitmaken wie kampioen wordt.” Baijens is blij dat hij weer op het veld staat, maar moet nog even wennen aan het idee dat het seizoen 2020/2021 na vier maanden stil te hebben gelegen een échte winnaar krijgt. 

Vorig seizoen besloot de rappe Rotterdammer nog een extra jaar bij Volendam te blijven om zo een transfer naar een buitenlandse competitie af te dwingen. “Dan is het zuur dat je al vanaf oktober geen wedstrijd speelt. Ik kan me niet laten zien”, legt Baijens uit. “Ook ik heb met mijn makelaar de afgelopen periode gekeken naar kansen over de grens, maar clubs geven – zeker in deze fase van het seizoen – niet vaak hun geld uit aan een extra hoekspeler.”

Grote impact voor de club
Baijens heeft zich erbij neergelegd dat het een verloren jaar wordt. Zijn studie Podotherapie schiet op. “Maar als je dan jongens als Robin en Jorn ziet vertrekken, moet ik wel even slikken. Het heeft te maken met mijn positie. Zelfs de grootste clubs van Europa bezuinigen op linkerhoekspelers. Ze hebben een goede en die speelt lang. Uit de eigen jeugd haakt dan nog een reserve aan. Ze geven liever hun geld uit aan sterke opbouwers. Als ik later een kind krijg dan bind ik zijn rechterarm op zijn rug en maak ik er een rechteropbouwer van.”

Advertentie

“Het is geen ramp, maar om aansluiting te houden bij Oranje moet je in het buitenland zitten. Het is een duur jaar zo”, vertelt Baijens. De focus gaat op de HandbalNL League. De beste vijf clubs van het land gaan nog om de titel spelen. “Het is superfijn weer op het veld te staan. Ook is de HandbalNL League goed voor een club als Volendam. Zij investeren jarenlang. Bouwen kost tijd en opeens ligt alles plat. Stilstaan heeft voor de club een nog grotere impact gehad.”

Hans van Dijk
Vorige week kreeg Baijens te horen dat hoofdtrainer Hans van Dijk is vertrokken, nadat hij te horen kreeg dat Volendam voor aankomend seizoen op zoek gaat naar een nieuwe coach. “De club maakt de keuze. Ze denken te moeten ingrijpen. Wij moeten vlug verder, want over twee weken moeten we er staan”, wil Baijens er niet veel over kwijt. “Hans is een goede people manager. Ik hoop dat hij een mooie club in de eredivisie vindt.” 

Baijens over de kansen van Volendam in de HandbalNL League: “Ik kan moeilijk inschatten hoe andere teams ervoor staan. Wij hebben een relatief jonge groep en hebben training nodig. Deze voorbereiding kan wel eens kort zijn. Zeker als je meerekent dat we met Jorn een van onze beste opbouwers kwijt zijn.”

Uitstekend doel
De oud-speler van HARO grijpt het toetje aan zich nog een laatste keer in de etalage te spelen. “Ik moet werken aan de variatie in mijn afronding”, besluit Baijens. “Ik ga alles geven. Ik heb zin om te spelen. En ook al is publiek niet welkom: finales vergeet je niet snel. Die halen is een uitstekend doel in een zeer moeizaam jaar.”

Foto: Jaap van der Pijll

 

Advertentie