Skip to main content

Bank bij Györ blijft van Johansson

Bondscoach van de Oranjedames Per Johansson (53) is ook in het nieuwe seizoen de hoofdtrainer van Hongaarse topclub Györ.

Advertentie

Het aflopende contract van de Zweed is verlengd. In maart kwam Johansson bij de runner-up van Hongarije aan het roer te staan en onder zijn leiding plaatste Györ zich voor de Final4 van de Champions League. Het goud in eigen land moest hij aan het Ferencvaros van international Angela Malestein laten.

Pas na plaatsing voor de halve finale van het kampioenenbal zijn Johansson en de wit-groenen om tafel gegaan. Beide partijen zijn over de samenwerking te spreken waardoor de Zweed ook na de Spelen zijn werk als bondscoach van het Nederlands team gaat combineren met Györ.

Focus op finaleweekend
“Ik vond snel raakvlakken met de meiden en de club is de meest georganiseerde die ik ooit heb gezien”, aldus Johansson op de website van Györ. “Het is goed voor het team en natuurlijk ook voor mij dat we het coachingvraagstuk hebben beantwoord. Vanaf nu kunnen we ons op de Final4 concentreren.”

Advertentie

Bij de laatste vier van de Champions League treft Györ, waar Rinka Duijndam (Rapid Bucuresti) en Yvette Broch (stopt) bezig zijn aan hun laatste weken, volgende week zaterdagmiddag Team Esbjerg. Aansluitend is de halve finale tussen SG BBM Bietigheim en Metz Handball.

Drie Nederlandse aanwinsten
Na het finaleweekend in Boedapest gaat bij Johansson, die tot en met maart 2026 bij het NHV vastligt, de focus op de Olympische Spelen. Vanaf eind juli laat hij zich met Oranje in Parijs zien. Na het eindtoernooi in Frankrijk keert hij samen met aanwinsten Kelly Dulfer, Bo van Wetering en Dione Housheer terug bij Györ.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie