Skip to main content

Bannink: “Als aanvoerder wil ik voor dit project blijven gaan”

Promovendus Watersley R+D Handball ging er afgelopen weekend stevig af tegen provinciegenoot BFC (45-28). Lichtpunt was Yakko Bannink (23) die de nieuwe club maar weer eens trouw is gebleven.

Advertentie

Watersley R+D Handball, vernoemd naar het Watersley Sport & Talentpark in Limburg. Een vreemde, nieuwe naam in de eredivisie én handballand. “De campus wil de sport in de regio stimuleren en heeft ons gered”, begint aanvoerder Bannink met een heldere uitleg.

“Als V&L zijn we in de lente gepromoveerd, maar de club trok een tweede team op eredivisieniveau echt niet. Zij hebben ons afgestoten waarna Watersley op zoek is gegaan naar een oplossing. Uiteindelijk hebben zij een nieuwe vereniging opgericht en spelen we onder een andere naam in de competitie”, aldus Bannink.

Aan LIONS geroken
De spelbepaler heeft hectische jaren met zijn team achter de rug. “Na het uiteenvallen van LIONS 2 zijn we in 2021 als V&L de competitie ingegaan en meteen uit de eredivisie gedegradeerd”, herinnert Bannink zich. “Daarna hebben veel Nederlandse jongens andere keuzes gemaakt. Via Watersley Sport & Talentpark zijn buitenlandse jongens aangesloten. Ik speel samen met een Chileen, Duitsers, een Luxemburger en een Engelsman.”

Advertentie

Als jongetje van zes werd Bannink lid van V&L. Toen de club aan de herenkant ging fuseren probeerde hij het bij LIONS. “Ik heb aan het eerste team geroken”, vertelt Bannink. “Toen ik aansluiting begon te vinden brak het coronavirus uit. Daarna wendde ik aan het leven met meer vrije tijd en heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt mijn maatschappelijke carrière voorrang te geven. Ik kan niet zes keer trainen.”

15 doelpunten tegen BFC
“Samen met mijn vader heb ik een partyservice en evenementenbureau”, vervolgt de topschutter van Watersley R+D Handball. Dat combineert Bannink met de wekelijkse trainingen in Geleen. “Drie keer zaal onder leiding van onze coach Martin Vlijm en een keertje kracht. De buitenlandse spelers die op de campus wonen volgen nog extra looptrainingen, bijvoorbeeld.”

“Hoofddoel van Watersley is handbal weer aantrekkelijker in het zuiden te maken en buitenlanders de kans in Nederland te geven. Dat idee spreekt me aan, omdat je zeker aan de herenkant terugloop ziet. Als aanvoerder van de groep wil ik voor dit project blijven gaan”, legt Bannink zijn keuze te blijven uit. 15 doelpunten tegen BFC vallen op en dus was er al eerder interesse van hoger spelende clubs uit de provincie. “Ik heb wel aanbiedingen gehad.” 

Tijd nodig
“Maar handbal betaalt niet goed en dus blijft mijn werk de voorkeur krijgen”, aldus de middenopbouwer van de huidige nummer laatst in de eredivisie. Aankomend weekend komt Tachos op bezoek. “De vele wisselingen bij Watersley R+D Handball zijn lastig. Dat zag je tegen BFC.”

Bannink kan het geduld blijven opbrengen. Hij besluit: “De basis moeten we er weer in slijpen, want we spelen met nieuwe jongens die ook een andere taal spreken. Ik hoop dat ons een aantal weken wordt gegund. Geef ons de tijd.”

Foto: FotoReza

Advertentie