Skip to main content

BENE-Leaguespeler Claessens voor debuut: “Groter heb ik nog niet meegemaakt”

Jongelingen Thomas Houtepen en Kaj Geenen gaan in Mannheim op voor hun debuut op een groot eindtoernooi, maar ook voor Tim Claessens (25) zijn het bij de nationale ploeg unieke weken. Voor de cirkelspeler van het Belgische Achilles Bocholt is het duidelijk: iedere speelminuut wil hij alles voor het Nederlands team geven.

Advertentie

“Ik heb met Jong Oranje wel toernooien meegemaakt, maar een EK in Duitsland is natuurlijk van een heel andere orde. Groter heb ik nog niet meegemaakt” Debutant Claessens kijkt zijn ogen uit. “Iedere training pik ik weer iets op.”

Op het wereldkampioenschap van 2023 kreeg Evert Kooijman van Volendam nog de voorkeur boven Claessens en kamergenoot Lars Kooij. “Ik denk dat de bondscoach weet wat hij aan me heeft. Ik kan een stabiele factor zijn. Binnen en buiten het veld doe ik wat van me gevraagd wordt. Ik steun het team waar nodig.”

Luisteren naar Luc
“Als ik vijf minuten speel, wil ik die zo goed mogelijk invullen. Alles is mooi meegenomen”, vervolgt de Limburger. Zijn ouders hebben kaarten voor alle drie de pouleduels van Oranje terwijl de vriendin van Claessens op zaterdagmiddag naar Mannheim komt. “Natuurlijk hoop ik dan tegen Bosnië en Herzegovina in het veld te komen.”

Advertentie

Sinds 2020 draagt Claessens het tenue van BENE-Leaguekampioen Achilles Bocholt. “Nu zit ik opeens met spelers uit de Champions League in de kleedkamer. Het is anders dan braaf opdraven in de BENE-League. Het zit ‘m in kleine details. Qua positionering luister ik graag naar Luc Steins. Zijn inzicht is uitzonderlijk. Robin Schoenaker, rivaal in de competitie, stuurt me in de dekking.”

Appen met collega’s
“Verdedigend gezien leer ik het meest bij. In België richt ik me vooral op de aanval”, is Claessens eerlijk. Een profbestaan is aan de oud-speler van LIONS en Volendam voorbij gegaan. “Het is niet voor me weggelegd, denk ik. Ik denk dat ik in de dekking tekortkom, maar ben ook zeer tevreden met mijn huidige leven. Werken, in de avond trainen en spelen bij de beste club van België en Nederland, een relatie. Dat zet je niet zo maar opzij.”

In 2017 ging hij als 19-jarige op avontuur bij Volendam. Pas als speler van Achilles Bocholt speelde Claessens zich bij Oranje in de kijker. Vaak als reserve en dit jaar is hij één van de uiteindelijk negentien EK-gangers. Competitiegenoot Janik van Zundert van Bevo is gisteravond een de groep toegevoegd.

“Dat ik tijdens dit EK even kan leven als prof is een geweldige ervaring. Ook een speler als Samir Benghanem werkt in alle andere maanden van het jaar. Wij zijn om zeven uur al wakker, omdat we dan normaal gesproken ons klaar maken voor de werkdag. Dan zet ik een serie op. Een middagdutje doen is nieuw voor me. Dan stuur ik mijn collega’s op kantoor een appje en zet ik de groepsapp van mijn werk even op stil, haha. Wel is herstellen heel belangrijk, omdat we tijdens de wedstrijden een topprestatie moeten leveren.”

Geen excuses in poulefase
Claessens neemt alleen genoegen met het halen van de hoofdfase van het Europees kampioenschap. “De poule doorkomen is het doel. We moeten morgen winnen van Georgië en ook Bosnië verslaan. Geen excuses hebben. Tegen Zweden moeten we dan weer niks”, besluit hij. En als na het EK een grotere club Claessens toch op de cirkel wil hebben? “Dan ga ik daar natuurlijk over nadenken, maar ik zeg eerlijk: het moet het juiste aanbod zijn. Ik koester wat ik allemaal in Limburg heb.”

Foto: FotoReza

Advertentie