Skip to main content

Bevo, Swift en Hurry-Up kleuren outsider op het zand

Beach Handball groeit in populariteit. Tijdens het aanstaande NK zal een verrassend team deelnemen aan het herentoernooi: Hiekka Hauskaa. De naam verstopt een gezelschap BENE-League- en eredivisiespelers. 

Advertentie

“We willen het beachvirus doorgeven”, vertelt coach en oprichter Dennis Heuvelmans trots. Sinds een jaar bestaat de beachploeg. “Op het NK zullen we spelen met jongens als Niek Jordens en Robin Jansen, die een aantal weken namens Bevo de finale in de zaal speelden. Verder bijvoorbeeld Robin en Peter Schoenaker van Swift, Thies Berendsen van Hurry-Up en Jordy Baijens die na de zomer voor Volendam gaat uitkomen. Maar ook hoofdklasser Johhny van Gulik draait prima mee in het team”.

“We spelen met jongens als Niek Jordens en Robin Jansen”

In 2014 volgde Heuvelmans de EHF-cursus in Griekenland. “Daar zag ik hoe gaaf de sport is en dat je een hoog level kunt halen”, laat hij enthousiast weten. “Verschil met een zaaltoernooi is dat met Beach Handball iedereen heel benaderbaar is. Zo heb ik in Griekenland nog even gebabbeld met Hans Lindberg, die een grote voorstander is van de sport. Iedereen is relaxt, maar geeft binnen de lijnen alles”.

13319927_1193190107389754_8380820646821860962_n

“Beach Handball is een mooie aanvulling op het zaalseizoen”, zegt voorstander Heuvelmans. “Flensburg gebruikt het bijvoorbeeld in de jeugdopleiding. Je kunt vanaf mei rondjes rennen rond een vijver, maar met beach train je veel meer spieren. Het is goed voor de balans, snelheid en het spelinzicht. Het argument dat je snel geblesseerd raakt met Beach Handball is achterhaalt. Doordat er nauwelijks fysiek contact is, heb je bijna nooit blessures”.

Advertentie

Twee keer winst op Camelot
Vorig jaar liet Hiekka Hauskaa – een gezelschap van veertig man, waaronder twintig jeugdspelers, groot – met de Nederlandse titel in de A-klasse voor het eerst van zich horen. “Dit jaar debuteren we met een herenploeg in Biddinghuizen”, besluit Heuvelmans, die de technische staf vormt met Sanne Deug en Guido Douven. “US en Camelot regeren al jaren in Nederland. We willen dit jaar de gevestigde orde het vuur aan de schenen leggen. We gaan voor de Nederlandse titel”.

“We gaan voor de Nederlandse titel”

In Twello wisten de eredivisionisten van Hiekka Hauskaa Nederlands Kampioen Camelot uit Tilburg twee keer te verslaan. Zo greep linkeropbouwer Robin Jansen naast de landstitel in de zaal, maar kan hij op 3 juli alsnog de beste van Nederland worden. Het ijzersterke ensemble treft in de poulefase onder meer Schoenenreus/Allstars uit Apeldoorn en VZV uit Noord-Holland.

Door: Stijn Steenhuis
Foto’s: Eelco SchaapAdvertentie

Join the discussion 13 Comments