Skip to main content

Blik op de ranglijst: Zo zijn de verhoudingen in de eredivisie

By 30 december 2023Competities, Eredivisie, Voorpagina

Na de helft plus twee zijn de verhoudingen in de eredivisie voor vrouwen duidelijk. Voor bij de oliebollen: een blik op de ranglijst.

Advertentie

12. E&O
Als nummer vijf van de eerste divisie promoveerde E&O in de lente naar het hoogste niveau. Na dertien wedstrijden staat de ploeg van Jan Gerald Mulder, hij nam in november het stokje over van de Deen Henrik Bergholt, nog op nul punten. Twee keer tegen Kwiek en vooral met Volendam op bezoek in Emmen (26-27) was E&O dichtbij punten.

11. PSV
Tegen concurrentie in de kelder pikte PSV zes belangrijke punten op. Na zeges op E&O, V&L en uit bij DSVD gingen de Eindhovenaren zes keer op rij ten onder waardoor de elfde plaats rest voor de ploeg van nieuwe trainer/coach Chantalle Ermans (foto onder).

10. Volendam
Net als PSV staat Volendam op zes punten. Zsigmond Makay moest in de voorbereiding veel nieuwelingen inpassen. Op 16 september piekten de oranje-zwarten met Quintus op bezoek (35-28) waarna teleurstellende nederlagen tegen onder andere DSVD en V&L volgden.

Advertentie

9. DSVD
Trainer/coach Tim Bloemen kan in de korte winterstop leunen op zeven punten. Met 391 doelpunten scoort DSVD er lustig op los. Daartegenover staan de meeste tegendoelpunten van heel de competitie: 452. In januari keert Dagmar Oude Voshaar terug in Deurningen.

8. V&L
Lang bezette V&L de voorlaatste plaats in de eredivisie, maar na een trainerswissel kwamen de blauw-witten op gang. Onder Jo Smeets, vorig seizoen nog bij de mannen van BFC aan het roer, werd onlangs hekkensluiter E&O met 19-26 verslagen en zo heeft V&L vlak voor de jaarwisseling twee plekjes gewonnen.

7. SEW
Van de laatste zes competitieduels won SEW er vijf. Daarvoor stelde de nummer drie van vorig seizoen vooral teleur. Op 7 januari 2024 ontvangen de Noord-Hollanders, die Naomi Gooyers weer in de armen sluiten, kampioenskandidaat HC Groot Venlo. Het heenduel in Limburg eindigde in 27-22.

6. Kwiek (foto onder)
Na een uittocht in de zomer is in Raalte ingezet op eigen jeugd. Met tien punten in september was de start van de formatie van Jildou Dijkstra flitsend te noemen. Het fanatieke Kwiek heeft net als Velo vijftien punten.

5. Velo
De Zuid-Hollanders staan een plaatsje lager dan in de lente: van eindrangschikking vier naar vijfde. In september debuteerde Velo in de EHF European Cup. Al met al wordt bij de club uit Wateringen genoten van de periode in de eredivisie.

4. Quintus
Rolf Schulte is erin geslaagd van Quintus een sterke uitdager te maken. Het vertrek van bepalende speelsters – denk aan Bianca Schanssema (København Håndbold), Lexie Louwerens (Velo) en Alieke van Maurik (VOC) – is in Kwintsheul opgevangen. Tegenvaller: vanaf het nieuwe kalenderjaar draagt topscorer Judith van der Helm het tenue van koploper VOC.

3. VZV (header)
Dé verrassing van de eerste seizoenshelft. Vorig jaar speelde VZV nog tegen degradatie en onder nieuwe trainer/coach Edwin Janssen durven de Noord-Hollanders van Europa te dromen. VZV trakteerde VOC op de enige nederlaag van het seizoen. Op 4 november werd het in ’t Veld 32-31.

2. HC Groot Venlo
Twaalf zeges en alleen van de lijstaanvoerder uit Amsterdam verloren. Bekerwinnaar HC Groot Venlo is ook dit seizoen een van twee topfavorieten om de schaal en tevens nog actief in Europa. Hoe zorgt Robin Gielen ervoor dat de Noord-Limburgers in de lente van 2024 de beste van het land worden?

1. VOC
Net als HC Groot Venlo 24 punten en een beter doelsaldo. Titelhouder VOC gaat in een rechte lijn op de play-offs af. Onlangs scoorden de groen-zwarten met Kwiek op bezoek bijna veertig keer (39-24). Na de jaarwisseling krijgt Rachel de Haze met Van der Helm een extra optie in de opbouwrij erbij.

Foto’s: Jaap van der Pijll en FotoReza

Advertentie