Skip to main content

Boeiend duel tussen VOC en Dalfsen door botsing van speelstijlen

Het was in meerdere opzichten een boeiende confrontatie dat eerste duel om de landstitel tussen VOC en Dalfsen. In de eerste plaats natuurlijk omdat de regerend kampioen tegenover de runner-up van dit seizoen stond. Maar vooral ook vanwege de botsing tussen de twee speelstijlen met de kopstukken Bert Bouwer en Peter Portengen als bedenkers van het strijdplan. De Amsterdamse thuisploeg won met 31-24, maar een overwinning zaterdag met één doelpunt verschil is voor Dalfsen voldoende om er een derde wedstrijd uit te slepen.

Advertentie

Gaat dat ook lukken? Fabienne Logtenberg, de ervaren en slimme cirkelloopster van Dalfsen, is er van overtuigd. ,,Natuurlijk zijn we nu nog even teleurgesteld. Maar we zijn aan deze finale begonnen om hem te winnen. Het zou dus gek zijn als ik zou zeggen, dat het al gespeeld is. Maar ik geloof echt dat we nog kans hebben. We hebben het vandaag op sommige momenten niet goed gedaan. We kunnen beter en dat zullen we ook laten zien.”

”Ik heb nog wel een verrassing in petto voor zaterdag”

Opmerkelijk was dat ook in het Amsterdamse kamp nog niet de overtuiging heerste dat de klus al geklaard was. De gelouterde coach Bert Bouwer, die gelukkig weer terug is bij een topclub als technische man, wilde beslist nog niet al te uitbundig juichen. Als geen ander weet hij met zijn ervaring, dat het zomaar in een volgende wedstrijd weer anders kan lopen. ,,Nu hebben we ruim gewonnen. Bij vlagen was het heel goed, maar er waren ook fases dat we niet goed verdedigden bijvoorbeeld. Dat zal zaterdag anders moeten. Ik heb nog wel een verrassing in petto voor zaterdag. Wie goed gekeken heeft, zal het vandaag in de laatste periode al gezien hebben,” eindigde de slimme coach cryptisch.

Grote aanjaagster in zijn ploeg was opnieuw Rachel de Haze. Wat een tempo met het opbrengen van de bal. Wat een gedrevenheid. Wat een plezier om die temperamentvolle speelster aan het werk te zien. En…, ze lijkt door de komst van Bouwer met meer overleg te zijn gaan spelen. En ook met minder theater. En dat komt haar spel in ruime mate ten goede. Ze scoorde niet alleen tien fraaie doelpunten, maar was een voortdurende plaag voor de verdediging van Dalfsen.

Advertentie

Charris Rozemalen en Michelle Goos deden in beleving nauwelijks voor haar onder en scoorden eveneens naar hartenlust. De ervaring van de Amsterdamse ploeg gaf uiteindelijk toch de doorslag tegen het jonge, nog niet helemaal ingespeelde team van coach Portengen. ,,Toch ben ik tevreden met de prestaties van mijn meiden. Wij moeten elk jaar een nieuwe ploeg formeren. Dat is niet makkelijk. Bij VOC spelen ze al lang met elkaar. De automatismen zijn daar meer ingeslepen. Maar we hebben toch maar weer de finale gehaald. Dat is knap.”

”Let op die nummer 9 van Dalfsen, Larissa Nusser.”

Bondscoach Henk Groener keek aandachtig, maar zoals altijd volledig ontspannen, naar de verrichtingen van de beide rivalen. ,,Let op die nummer 9 van Dalfsen, Larissa Nusser. Een groot talent. Zestien jaar pas, maar nu al veel inzicht en scorend vermogen,” tipte hij. En om de voorspelling van de succesrijke coach kracht bij te zetten, speelde Larissa Nusser inderdaad een voortreffelijke wedstrijd in de Overijsselse formatie. Acht gevarieerde doelpunten, maar ook haar inzicht en kracht om tussen één en twee te gaan werden duidelijk zichtbaar.

Het was misschien niet de mooiste finalewedstrijd uit de geschiedenis, maar de inzet en de bij vlagen fraaie combinaties maakten veel goed. Bij de rust (16-13) leek het nog spannend te kunnen worden. Een tempoversnelling in de tweede helft zorgde voor de royale 24-16 voorsprong voor VOC. Daarmee was de partij gespeeld en kon de Amsterdamse coach Bouwer rustig achterover gaan zitten. Maar dat deed hij niet. Gedreven als altijd bleef hij aanwijzingen geven om zijn speelsters bij de les te houden. Hij deed daarbij niet onder voor collega Portengen. Twee Amsterdammers die het handbal bij de vrouwen gelukkig veel schwung geven.

Doelpunten VOC: Rachel de Haze (10), Charris Rozemalen (8), Michelle Goos (6), Nathalie Hendrikse (2), Alyssa Alings (2), Lindsey Schrekker, Dominique Koppe en Talisa Groen.

Doelpunten Dalfsen: Larissa Nussser (8), Angela Steenbakkers (4), Yara Nijboer (4), Lisa Oosterwijk (2), Ana Pavkovic (2), Tess van Buren, Jill Kooij, Astrid Mjoen Holstad en Fabienne Logtenberg.

Scheidsrechters (****) : De arbiters Yves Schols en Roel Zuijlen hadden het duel volledig onder controle. Ze waren geconcentreerd en zaten er bovenop. Geen overtreding ontsnapte aan hun waarneming. Waar mogelijk lieten zij doorspelen. Prima prestatie die paste in de sfeer van de wedstrijd.

AD/PETER LOTMAN

Foto: Ilja Vlietstra

Advertentie