Groot en Broch verliezen Champions League-finale na penalty’s

Oranje-internationals Yvette Broch en Nycke Groot hebben vanavond met hun Hongaarse club Györ de Champions League-finale verloren van het Roemeense Bucuresti. Na een ware thriller moesten penalty’s uiteindelijk de beslissing brengen en daarin waren de Roemenen te sterk.

Gelijkopgaande wedstrijd
Met Nycke Groot in de basis op haar vertrouwde middenopbouw-positie en Yvette Broch startend in de verdediging begon Györ aan de finale. Net als in de eerste halve finale was het in de beginfase een wedstrijd tussen twee dekkingen. Na vijf minuten was de stand pas 1-1 en de twee teams gaven elkaar weinig ruimte. Beide ploegen speelden in een moordend tempo en bij Györ was het vooral cirkelloopster Heidi Løke die voor gevaar zorgde. Bij Buceresti was het de Zweedse sterspeelster Isabelle Gulldén die veruit het belangrijkste was voor haar ploeg. De Zweedse opbouwster zorgde voor de eerste vijf(!) doelpunten van Bucuresti.

Toen Yvette Broch na 18 minuten voor het eerste Nederlandse doelpunt tekende en Györ op een 6-8 voorsprong zette, nam de Deense trainer van Bucuresti een time-out. De Roemenen kwamen maar moeizaam tot scoren tegen de stugge Hongaarse dekking met Broch als voorste verdedigster. Vooral in de dekking waren de twee Oranje-internationals van onschatbare waarde voor Györ. In de slotfase van de eerste helft kon Bucuresti, mede dankzij twee benutte strafworpen, terugkomen tot 11-11. In de slotseconde van de eerste helft kon Gulldén er met haar achtste(!) doelpunt (opnieuw een strafworp) zelfs voor zorgen dat de Roemenen met een voorsprong de rust in konden gaan: 13-12.

”It’s Nycke Groot now!”

Groot staat op
In de tweede helft bleef de spanning om te snijden. Na 40 minuten zette Nycke Groot haar ploeg op een 15-16 voorsprong. Groot, die een ietwat ongelukkige eerste helft speelde, kwam steeds beter in haar spel naarmate de wedstrijd vorderde. Met een geplaatst onderhands schot zette ze haar ploeg op 19-19 en even later bracht ze met een geweldige pass Heidi Løke in stelling: 20-19. Er waren nog zeven minuten te spelen en de wedstrijd leek af te stevenen op een spannende slotfase. Györ nam een time-out en de coach van Bucuresti waarschuwde zijn ploeg voor de beste spelmaker van het toernooi: ‘‘It’s Nycke Groot now!”.
Hij kreeg gelijk. Groot nam haar ploeg op sleeptouw en tekende voor de 19-21. Bucuresti antwoordde echter meteen en met twee snelle goals was de stand drie minuten voor tijd weer gelijk.

Verlenging
Met nog twintig seconden te spelen kreeg Györ een penalty. Gorbitz benutte deze en Deense coach van Bucuresti nam meteen een time-out. Er waren nog precies vijftien seconden te spelen en Bucuresti moest scoren om er een verlenging uit te slepen. Dit lukte door een doelpunt van Thorstensen en zo moest 2×5 minuten verlenging de beslissing gaan brengen. In de eerste vijf minuten van de verlenging maakte de verdediging van Györ het verschil. Het kreeg geen enkele tegengoal en door zelf twee keer te scoren gingen de Hongaren de laatste vijf minuten in met een 22-24 voorsprong. Met nog drie minuten te spelen tekende Nycke Groot voor de 23-25 en zette haar ploeg zo in een zetel. Bucuresti maakte er snel weer 24-25 van en toen Györ verzuimde weer een voorsprong van twee te nemen hadden de Roemenen balbezit met nog 30 seconden te spelen. Bucuresti kreeg een penalty en Gulldén miste opnieuw niet: 25-25. Penalty’s!

Penalty’s
Gulldén, die al de hele wedstrijd geen penalty gemist had, faalde opnieuw niet. Ook Györ scoorde bij eerste poging. Nycke Groot, die haar ploeg er in de slotfase doorheen trok, zag haar penalty gestopt worden en zo hadden de Roemenen ineens het voordeel.  Als even later ook sterspeelster Løke mist en Bucuresti scoort was het gedaan. De Roemenen wonnen zo hun eerste Champions League-titel en lieten de Hongaren verslagen achter.