Skip to main content

Bult tekent bij oude club: “Ik wil graag mijn eigen ideeën uitwerken”

Vanaf de zomer van 2024 is Mark Bult (41) de hoofdtrainer van tweede Bundesliga-club HSG Nordhorn Lingen. In 2003 kwam de oud-international voor het eerst terecht bij de grensclub. “Ik had net de smaak te pakken.”

Advertentie

Na zes jaar het assistentschap en een korte periode als eindverantwoordelijke bij SG Flensburg-Handewitt is het voor Bult tijd om helemaal op eigen benen te staan. De voormalig rechteropbouwer heeft voor drie seizoenen bij de huidige nummer zeven op het tweede niveau van Duitsland getekend.

“Na eind vorig seizoen acht weken lang de ‘chef’ te zijn van SG Flensburg-Handewitt merkte ik dit jaar dat ik steeds vaker met de gedachte speelde hoofdtrainer te willen worden”, vertelt Bult. “Ik wil graag mijn eigen ideeën uitwerken en die tijdens de training en wedstrijd aan de ploeg meegeven.”

Presentatie van twee uur
Bij HSG Nordhorn-Lingen gaat Bult Daniel Kubeš opvolgen. De Tsjech staat sinds 2020 voor de groep. “Ik heb samen met mijn agent René Cloo een presentatie van twee uur aan het clubbestuur gegeven en toen ik net terug in mijn hotel was, belden ze me al op met het bericht dat ik hun man was”, glundert Bult. “Het aanbod van de club straalt veel vertrouwen uit.”

Advertentie

De laatste landgenoot aan het roer van een tweede Bundesliga-club was Peter Portengen. De Amsterdammer had in het seizoen 2020/2021 TV Emsdetten onder zijn hoede. Portengen is de huidige trianer/coach van BENE-Leagueclub Hubo Handbal uit België.

Middelen en structuur
“Het is wel mooi dat het de club is waar ik als prof mijn eerste stappen over de grens heb gemaakt. Het voelt een beetje als thuiskomen”, vervolgt Bult. Twintig jaar geleden kwam Bult als talent uit de Nederlandse eredivisie over van E&O. “HSG Nordhorn-Lingen is een club met een rijk verleden en een fanatieke achterban. Ook zijn er qua middelen en structuur mogelijkheden.”

Bij topclub SG Flensburg-Handewitt werkte Bult bijna zes seizoenen lang goed samen met Maik Machulla. “Een plek waar alles top is geregeld en heel veel mogelijk is. Ik zou m’n plekje als assistent in Flensburg alleen opgeven voor een andere Bundesliga-club, dacht ik. Maar ik zie in Nordhorn heel veel mogelijkheden terug te keren naar het hoogste niveau. Ben klaar om uit de schaduw van een ander te stappen.”

Jonge talenten?
Afgelopen zomer moest Bult, na ontslag van Machulla twee maanden lang de hoofdtrainer van SG Flensburg-Handewitt, plaatsmaken voor de Deen Nicolej Krickau. “Ik had net de smaak te pakken. De samenwerking met Nicolej is professioneel, maar ik wil een stap vooruit zetten. Ik wil de leiding hebben. Sta dan ook te trappelen.”

“Als coach ben ik communicatief. Open en eerlijk. Daar zijn ze bij HSG Nordhorn-Lingen wel van gecharmeerd”, vertelt Bult enthousiast. “We zijn al bezig met het team dat er in het nieuwe seizoen moet gaan staan. Ik zie het ook zitten om jonge talenten verder te brengen. Nordhorn is daar de juiste plek voor. Dat heb ik zelf als jonge speler mogen ervaren.”

Natascha en beide zoons
De aanstaande verhuizing naar de grens met Nederland heeft nog een voordeel voor Bult, zijn vrouw Natascha en twee kinderen. “Na jaren gaan we weer dichterbij familie uit eigen land te wonen. Een mooie bonus, maar niet doorslaggevend bij mijn keuze serieuze gesprekken met HSG Nordhorn-Lingen te starten.”

Bult maakt het lopende seizoen af als assistent van SG Flensburg-Handewitt. Na zeventien speelrondes in Duitsland staan de donkerblauw-roden derde in de Bundesliga. Ook is SG Flensburg-Handewitt, de club van Kay Smits, door naar de hoofdfase van de EHF European League.

Foto: FotoReza

Advertentie