Skip to main content

“Champions League in Nederland is absoluut een droom die uitkomt”

Na de verrassing in Boedapest is het Nederlands team het gesprek van de dag op het EK. Op Twitter doet voorzitter van Vive Kielce Bertus Servaas een interessante uitspraak.

Advertentie

Vaak tweet Servaas in het Pools, maar de in Zaandam geboren preses van de landskampioen van Polen laat zich na de 28-31 overwinning van het Nederlands team op Hongarije uit in meer begrijpelijke taal. “Vandaag ben ik trots ook een Nederlander te zijn”, tweet Servaas.

De meest interessante uitspraak van de voorzitter van de Champions League-club komt daarna. “Misschien kan een Nederlandse zakenman een Kolstad-project beginnen?”, doelt Servaas op het hyperambitieuze plan van de Noorse middenmoter Kolstad IL om over enkele jaren in het kampioenenbal een grote rol van betekenis te spelen.

Sander Sagosen gekocht
Met geld heeft Kolstad IL topspelers als Sander Sagosen (THW Kiel), Torbjørn Bergerud (GOG Håndbold) en Magnus Rød (SG Flensburg-Handewitt) weten aan te trekken. De club gaat spelen in de grote arena in Trondheim waar in 2020 het EK plaatsvond. Kolstad IL wil het Champions League-ticket van Elverum kapen.

Advertentie

Servaas vervolgt op Twitter: “Champions League in Nederland is absoluut een droom die uitkomt. Het zou geweldig zijn voor het Europese handbal.”

Waar de nationale mannenploeg door de winst van gisteravond in poule B uitzicht heeft op de hoofdfase van het EK, stellen de Nederlandse clubs in Europa nog heel weinig voor. Bevo en Hurry-Up strandden in de herfst van 2021 al vroeg in het derde toernooi van Europa: de EHF European Cup.

VIVE Textile Recycling
Landskampioen Aalsmeer en finalist LIONS hebben het Europese ticket zelfs ingeleverd. De beste prestatie van een Nederlandse club ooit dateert uit 2015. Na een mislukte kwalificatie voor de Champions League wist LIONS zich in het seizoen 2015/2016 wel voor de groepsfase van de EHF European League te plaatsen.

Het bedrijf van twitteraar Servaas VIVE Textile Recycling heeft ervoor gezorgd dat Vive Kielce op Champions League-niveau meekan met ploegen als Barca en PSG. Sinds 2002 is de landgenoot eigenaar van de Poolse topclub. In 2016 pakte het Vive Kielce met hulp van Servaas voor het eerst de Europese hoofdprijs.

Houten en Dick Jacobs
In Nederland is Houten een voorbeeld van een club die met financiële middelen de vaderlandse top heeft willen aanvallen. Drijvende kracht Dick Jacobs zag de geel-zwarten uit Utrecht in het seizoen 2019/2020 in de BENE-League spelen. Op dit moment probeert Houten, dat in de door Jacobs gebouwde ‘The Dome’ speelt, het op een meer duurzame manier op eredivisieniveau. De huidige trainer/coach van Houten Freek Gielen kan in ‘The Dome’ met zijn jonge twintigers gebruik maken van fraaie faciliteiten.

De Oranjemannen kunnen nog tenminste twee groepsduels indruk op het EK maken. De top-2 van groep B gaat door naar de hoofdfase van het Europees kampioenschap. In de lente mogen de zes, Nederlandse BENE-Leagueclubs in de HandbalNL League de tickets voor Europa verdelen.

Foto: FotoReza

Advertentie