Skip to main content

“Voor je club spelen is je werk, voor je land spelen is iets extra’s”

Noedels. Weer die verrekte noedels. International Gerrie Eijlers meldt zich maandagavond in het hotel in Waalwijk voor het diner met de Oranjemannen. Ondanks het verplichte portie koolhydraten, wisselt hij een volle mond noedels af met een glimlach. Hij kan zich verheugen op de start van de EK-cyclus met de nationale ploeg.

Advertentie

“Bij de club speel je áltijd met dezelfde jongens”, legt Eijlers uit. “Je ziet ze twee keer per dag. Zo’n interlandweek is even een break. Een andere omgeving. Dat is goed.” Met GWD Minden promoveerde de doelman afgelopen seizoen naar de Duitse Bundesliga.

“Je weet: Denemarken-uit wordt verschrikkelijk moeilijk”

Deze week staan twee topduels op het programma voor de ploeg van bondscoach Joop Fiege. “Je weet: Denemarken-uit wordt verschrikkelijk moeilijk”, zegt Eijlers, terwijl hij zich snelt naar het restaurant in het hotel. “Zondag tegen Hongarije gaat het om het winnen. Om die wedstrijd gaat het.”

Mikkel Hansen
Van maandag tot en met woensdag bereidt Oranje zich in Noord-Brabant voor op de EK-kwalificatieduels tegen hun poulegenoten. Donderdagavond wacht Olympisch kampioen Denemarken in Brøndby. “Je speelt tegen de beste spelers van de wereld. Ze spelen hun eerste wedstrijd na de Olympische Spelen. Dus het zal wel druk worden.” Mikkel Hansen, uitkomend voor topclub PSG, is de absolute sterspeler van de Denen.

Advertentie

“Ze spelen hun eerste wedstrijd na de Olympische Spelen”

De 36-jarige Eijlers is reëel: Denemarken lijkt voor dit Oranje een brug te ver. Toch reist hij niet voor spek-en-bonen naar Scandinavië. “Een mooie ambiance is fantastisch. Mooie hal. Veel publiek. Maar verliezen is gewoon, ja, kloten”, klinkt het duidelijk met een Volendamse tongval. “We maken stappen als ploeg.”

Hongarije in Den Bosch
Sinds de ervaren international terugkeerde bij Nederland – Eijlers moest om persoonlijke redenen gedwongen een paar jaar een stapje terugdoen als international – zitten de prestaties van het Nederlands mannenteam in de lift. “Het is gewoon een hele leuke groep. Er komen jongens aan die veel potentie hebben. Daardoor zijn we in de breedte veel sterker. Ik kijk uit naar een week met Oranje.”

“De laatste jaren hebben we een ontwikkeling doorgemaakt”

Na het duel tegen de Denen wacht zondagmiddag Hongarije in Den Bosch. “Dat wordt een hoogtepunt”, is bijna een kleine opwinding te vinden in de stem van de rustige sluitpost. “Zij zijn ook een beetje aan het veranderen. Spelen vaak wel op EK’s en WK’s. Maar wij spelen thuis. De laatste jaren hebben we een ontwikkeling doorgemaakt. We hebben tegen grote landen goed gespeeld.” Zo werd grootmacht Polen in juni verslagen (25-24).

EK 2018
Etenstijd. Terwijl Eijlers vooruitblikt op de beide kwalificatieduels, worden de dampende noedels geserveerd. “Voor je club spelen is je werk, voor je land spelen is iets extra’s”, benadrukt Eijlers. “De sfeer tussen de mannen is goed. Dat is belangrijk.” Over zijn eigen inbreng is de geboren Amsterdammer bescheiden. “Als ik het team met stops kan helpen, is dat fijn. Maar het is een teamsport. Het gaat om de overwinning.”

“De sfeer tussen de mannen is goed. Dat is belangrijk”

Naast aanstaande opponenten Denemarken en Hongarije zit ook Letland in de poule van Nederland. De top 2 plaatst zich voor het EK in 2018. Ook de beste nummer 3 van de kwalificatiepoules mag zich gaan opmaken voor het kampioenschap in Kroatië. Waarschijnlijk heeft Eijlers in Kroatie weinig moeite met de noedels, want het zou betekenen dat de keeper met ‘zijn’ Oranje speelt op een eindronde.

Foto: FotoReza

Advertentie