Skip to main content

Column: Smits heeft eindelijk de touwtjes in handen

Met zeven doelpunten maakte Inger Smits (26) de meeste namens Nederland in de klassieker tegen Noorwegen. In Tokio lost de hardwerkende Limburger eindelijk haar belofte in.

Advertentie

Onder meer de 21-21 kwam van de hand van Smits. Ze had voor haar zeven slechts negen pogingen nodig. Ook tegen Japan, Korea en Angola toonde de spelmaakster aan van waarde voor Nederland te zijn én de afgelopen jaren veel te hebben bijgeleerd.

Na gespeeld te hebben voor onder meer Dalfsen, VfL Oldenburg en in Denemarken werd Smits in de troostfinale van het EK in 2018 in Frankrijk ingevlogen. Zo kreeg ook zij na een korte invalbeurt brons om haar nek. Een jaar later volgde goud in Kumamoto. Opnieuw een bescheiden rol voor Smits die het voorbeeld van broers Kay en Jorn Smits, beide succesvol in Denemarken en de nationale mannenploeg, wil volgen. De lat ligt hoog.

Uit stand
Pas in Tokio maakt Smits het verschil. Daarvoor in het oranje van de nationale ploeg heeft de Limburgse speelsters als Lois Abbingh, Jessy Kramer en Estavana Polman voor laten gaan. Nu bewijst Smits zich met niet alleen doelpunten, maar ook heerlijke passjes en wanneer het moet controle. Haar schot uit stand is jaloersmakend.

Advertentie

Bondscoach Manu Mayonnade zal stiekem in z’n handen wrijven. De Fransman verkoos Smits vlak voor het toernooi in Japan boven toptalent Larissa Nusser. Terwijl dat vlak voor het EK in Denemarken na het uitvallen van Polman nog andersom was. Weer moest Smits, voorheen gejaagder bij Oranje, geduld hebben.

Dortmund-vorm
Op de Spelen verdeelt Smits de speeltijd op de middenopbouwpositie met Nycke Groot. De brunette lijkt haar plekje gevonden te hebben en laat twee keer een kwartier per wedstrijd de Dortmund-vorm zien. Als aanjager en doelpuntendief heeft Smits de geel-zwarten naar de eerste titel in de Bundesliga geholpen. Na de zomer voegt ze zich net als maatje Kelly Dulfer bij het SG BBM Bietigheim van Danick Snelder.

Eerst nog een week in Tokio. Na Montenegro op maandagmiddag (12:30) staat op woensdag de kwartfinale op het programma. De grootste wedstrijd die Smits met de touwtjes in haar handen ooit gaat spelen. Houd ze maar stevig vast!

Foto: FotoReza

Advertentie