Skip to main content

Column: De Champions League van de Lage Landen

By 21 september 2016BENE-league, Column, Voorpagina

In het nieuwe handbalseizoen is de BENE-League uitgebreid naar twaalf teams. De zes beste mannenploegen van Nederland zijn actief in de grensoverschrijdende competitie met de Zuiderburen. Maar brengt de topcompetitie het gewenste effect op het Nederlandse handbal?

Advertentie

25-24. 28-27. 24-24. Zonder enige twijfel: spannend is het zeker in de BENE-League. Bekerwinnaar Callant Tongeren verslikt zich bijna in nieuwkomer Hurry-Up en Bevo, finalist in eigen land, wordt puntloos huiswaarts gestuurd door Visé. De BENE-League dwingt de clubs, spelers en trainers iedere wedstrijd te pieken.

“Ploegen willen er graag in spelen, maar de fans lijken sneller voor een uitwedstrijdje te passen”

Maar is de BENE-League de grensoverschrijdende topcompetitie waar handballend Nederland voor warmloopt? Ploegen willen er graag in spelen, maar de fans lijken sneller voor een uitwedstrijdje te passen. Één gevulde hoofdtribune wordt overvleugeld door twee, pijnlijk, kale vakken op links en rechts. Wat best te begrijpen is. Een retourtje Tongeren kost voor een fan van Volendam al snel zes uur. Inclusief stop bij een groezelig wegrestaurant: zeven.

Internet biedt mogelijkheden
Maar als, pak hem beet, Ajax in Camp Nou tegen Barcelona voetbalt, is het uitvak binnen no-time gevuld. Een autoreis van meer dan veertien uur. Plus een stop bij een even groezelig Frans motelletje. Het gaat om beleving. Meemaken is erbij zijn. Topspelers als Léon van Schie, Jeroen de Beule, Joao Jacob Ramos en Tom Robyns schitteren ieder weekend op het parket. De Champions League van de Lage Landen. Dat moet goed verkopen!

Advertentie

“Topspelers als Léon van Schie, Jeroen de Beule, Joao Jacob Ramos en Tom Robyns schitteren ieder weekend op het parket”

We moeten groot durven denken. In de BENE-League spelen de beste twaalf clubs van Nederland en België, notabene. Schreeuw het als club uit. Vermarkt het. Internet biedt ontzettend veel mogelijkheden een heerlijke boodschap bij de potentiële supporters neer te leggen. Jeroen van den Beucken treft Mike Tadey in Panningen. En dat op je vrije zaterdagavond. Koop snel een kaartje!

Show vooraf, feest op de tribune
In Duitsland geven ze een mooi voorbeeld. Daar heeft de handbalsport een heerlijk bestaansrecht. Show vooraf, feest op de tribune. En met een beetje geluk een peloton aan media na de tijd, waar jij maandagochtend weer van kan smullen. Dat heeft handballend Nederland nodig. Natuurlijk: veel valt of staat met geld. Maar we moeten van de sport durven houden. Met de BENE-League als topstuk in het land. Want: we leveren niet voor niets onze zes beste mannenteams. En het is retespannend. 25-24. 28-27. 24-24.

Foto: Jasper Steenhuis, FotoReza

Advertentie

Join the discussion One Comment