Skip to main content

Column: De voorzitter achter de microfoon, een tricky keuze

De HandbalNL League volgen via de livestream brengt het zaterdagavondgevoel weer een klein beetje terug. Greenpark TV doet dat heel aardig. Een schouderklopje in de vorm van letters.

Advertentie

“Woehoooow.” Het is spannend bij Aalsmeer – Bevo en de commentator is nog maar eens enthousiast. Na een een-tweetje met de onverstaanbare Peter en een graphic valt opnieuw een doelpunt. Het is smullen en dat veilig op afstand.

Peter is Peter van Klaveren. Het brein achter Greenpark TV. Het livestreamkanaal van landskampioen Aalsmeer. Een jaar geleden heeft hij Mike van der Laarse achter de microfoon gezet. Geen onaardige zet.

Belangrijke en luide stem
De commentator van Greenpark TV is de voorzitter van de club. Een tricky keuze, zou je op voorhand zeggen. Uitspraken van de preses worden door de aanhangers van de uitploeg meteen op de weegschaal gelegd. Maar het pakt goed uit. Niet in de laatste plaats, omdat Van der Laarse een verbinder is en tijdens de uitzending met complimentjes blijft strooien. Zeker ook aan het adres van de gasten.

Advertentie

Van der Laarse is al heel lang de voorman van de huidige landskampioen. Binnen de verschillende platforms in de Nederlandse top, bijvoorbeeld de HandbalNL League en BENE-League, heeft hij een belangrijke en luide stem. People manager Van der Laarse komt goed voor zichzelf en de belangen van Aalsmeer op, helpt graag mee én weet precies wat-ie wel en niet zeggen moet. Tijdens een overleg én als de microfoon open staat.

Té authentiek
Een grote tv-zender gaat Van der Laarse niet als commentator strikken. Daarvoor is hij teveel zichzelf. Soms een versprekinkje en de vele appjes die hij mag ontvangen gaan rechtstreeks de stream op. Van der Laarse is té authentiek. Gelukkig wel, want in het uurtje Aalsmeer – Bevo helpt de voorzitter de kijker op aangename wijze en de NOS met Richard van der Made laat nog altijd op zich wachten. Zo komen we de HandbalNL League wel door.

Binnen de Nederlandse handbalwereld wordt gestoeid met het fenomeen livestream. Camera, internetverbinding en uitzenden maar. Een aardig begin. Pas daarna is er ruimte voor bijsturing. Soms best een aangename en kundige commentator, de andere keer moet je een uur lang luisteren naar de lokale fan die de spelers van de thuisploeg maar bij de voornaam blijft noemen. Een tikkeltje onhandig.

Ruime voldoende
Greenpark TV scoort een ruime voldoende en geeft vooral een prima voorbeeld. Scherpe beelden, accurate graphics en met Van der Laarse een sfeermaker – de pieken in zijn stem bij knappe acties zorgen voor enthousiasme in de huiskamer – met verstand van handbal die snapt dat er evenveel kijkers voor de thuisploeg als de bezoekende partij inschakelen. 

Al met al leerzaam voor andere clubs, want internet wordt alleen maar belangrijker. Een duwtje in de juiste richting. 

Foto: Kick Spaargaren

Advertentie