Skip to main content

Column: Er was niet eens een keeperstenue voor Gerrie

By 21 januari 2022Column, Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Vier minuten terugkeren en drie ballen van de Fransmannen stoppen. Gehesen in een trainingstrui met een nummertje erop gedrukt heeft keeperstrainer Gerrie Eijlers (41) me weer even vlak voor de tv laten staan.

Advertentie

Het aantal invallers bij het Nederlands team staat inmiddels op drie en vervanger nummer vier is op weg naar Boedapest. Oranjemannen die een week geleden nog gastland Hongarije wisten te kloppen zitten muurvast op hun hotelkamer. Kunnen geen kant op.

Het EK waar Nederland is doorgebroken gaat als een nachtkaars uit. Spelers laten bibberend een stokje in hun neus toe en keren slaafs terug naar de hotelkamer in Hongarije. Doen alleen voor voedsel, training, wedstrijd – EK-partij, hallo – en in het meest vervelende geval testuitslag hun deur open.

Even objectiviteit verliezen
Het lijkt in de verste verte niet op de opening van het Nederlands team op het EK. Hongarije werd onderuit gehaald. Ha-haaa! 28-31. Feest, vrijheid en de handballers trots op Luc Steins en consorten. Als freelance journalist – nog geen dertig, nog veel te leren – verloor ik even mij objectiviteit en stond na de belangrijke goal van Spielmacher-sidekick Bobby Schagen te schreeuwen voor de televisie. Misschien heeft-ie het wel gehoord.

Advertentie

Alweer een week geleden. Door alle besmettingen verliest de EK-week van Oranje in de hoofdfase glans. Verdorie, uitgerekend in de historische hoofdronde. Bij de invalbeurt van keeperstrainer Gerrie Eijlers (41) ging ik weer even in de benen. Als verhalenmaker, liefhebber en mens.

Kier in de regelgeving
Schellekens positief getest op donderdagochtend. Het NHV heeft geen privéjets en dus moeten de ogen van Erlingur Richardsson en assistent Edwin Kippers langzaam in de richting van Eijlers zijn gegaan. Kan ik me zo voorstellen. Door een kier in de regeling, door het virus staat de EHF spelers buiten de opgegeven lijst met 35 spelers toe, was het écht mogelijk.

Stond Eijlers daar in ineens. In de imposante arena in Boedapest. Teammanager Erik Zwakman heeft shirts voor Niko Blaauw, Lars Kooij en Tommie Falke kunnen fixen. In alle kleuren van de regenboog. Zelfs Zwakman heeft zich niet kunnen voorbereiden op de comeback van Eijlers. Zo werd het teamtruitje van de keeperstrainer bedrukt met nummer tachtig en in gebruik genomen. In de hoofdfase van het EK. Een filmscript.

Stiekem genieten
Tot mijn grote blijdschap – als verhalenmaker, liefhebber en mens – gunde regisseur Richardsson Eijlers zijn korte rentree. Twee jaar na het EK-debuut in Trondheim. De sympathieke Noord-Hollander, gewoon een heel aardige gozer, ranselde er ook nog drie ballen uit. Plus een ouderwetse kreet. Die kennen ze bij SC Magdeburg nog. Ontlading bij Eijlers die later losliet er heus van genoten te hebben. Tuurlijk, gewoon genieten.

Een EK hoort niet zo te verlopen. Zeker niet, omdat de Oranjemannen Europa laten verbazen. Met nog drie wedstrijden te gaan is de situatie naar en ook een gegeven. Dat Eijlers er dan in zijn improvisatietrui even mag staan is stiekem genieten. Houden we ons aan vast, niet? Als verhalenmaker, liefhebber en mens.

Door: Stijn Steenhuis, redactielid Handbal Inside
Foto: FotoReza

Advertentie