Skip to main content

Column: Hoe verkopen we handbal aan de massa?

By 15 november 2022Column, Voorpagina

Jochem de Boer (1991) speelde als linkeropbouwer bij De Blinkert, DSS en Aristos. Na drie kruisbandblessures is hij noodgedwongen alleen nog aan de zijlijn en aan de bar te vinden. Voor het Handbal Inside Magazine schrijft hij viermaal per jaar een column. Ook in de podcast Spielmacher is hij tweewekelijks te horen.

Advertentie

“Dames en heren, welkom bij weer een schitterende avond Conference League-voetbal. Vanavond de absolute kraker tussen Apollon Limassol en Dnipro Dnipropetrovsk. Tussendoor houden we jullie uiteraard op de hoogte van de stand van zaken in groep C waar het nog tussen Lech Poznan en Hapoel Be’er Sheva gaat. Johan Boskamp, heb je er een beetje zin in?”

Het is om gek van te worden. De ene na de andere verschrikkelijke voetbalwedstrijd wordt live uitgezonden. De lijst met competities die je allemaal live kan bekijken op tv is te lang om hier op te noemen. Tegenwoordig kan je zelfs het hele fucking EK damesvoetbal live kijken op NPO1. En dan een nog grotere ergernis van mij: die ellendig lange schaatsweekeinden live op de NOS. NK Afstanden, NK Allround, NK Sprint, wereldbekerwedstrijden, en dan ben ik nog niet eens aan de enorme lading EK’s en WK’s toegekomen. Allemaal live te volgen. Het is ongelooflijk saai en het duurt allemaal ongelooflijk lang.

Ziggo Sport
De lijst met verschillende sportzenders is lang: ESPN, Viaplay, Ziggo Sport, Eurosport, en natuurlijk ook gewoon de NOS. Maar alleen via Ziggo Sport kan je live handbal-EK’s en -WK’s kijken van de mannen en de vrouwen. Al dan niet achter een betaalmuur op een extra zender. De NOS komt alleen kijken als er een beetje succes valt te behalen. Met een beetje geluk krijg je een karige samenvatting van een minuut te zien in de NOS-app. De EHF Final4 is überhaupt nergens te zien. Ehftv.com is geblokkeerd omdat Ziggo de rechten heeft. Maar vervolgens zenden ze drie van de vier wedstrijden niet uit. Alleen de finale is op een extra zender van Ziggo Sport te vinden. Met Engels commentaar, godzijdank. Dat dan weer wel!

Advertentie

De NOS wordt toch van ons belastinggeld betaald?! De NOS is er toch voor iedereen?! Helaas, dat zijn ze ook. Want we kijken er met z’n allen massaal naar. Zelfs naar die flutwedstrijden op het EK voetbal voor vrouwen, of die ellenlange tien kilometer schaatsen in Hamar. Kijkcijfers bepalen. En naar handbal kijkt nou eenmaal niemand. De samenvatting van de gewonnen WK-finale van Nederland in 2019 heeft 422.000 kijkers op YouTube. Ter vergelijking: er keken gemiddeld 554.000 mensen live naar de EK vrouwenvoetbalwedstrijd tussen Denemarken en Finland. Met pieken tot boven de één miljoen kijkers. Ik kan er serieus met mijn volle verstand niet bij.

Houd het simpel
Tijdens een succesvol EK of WK krijg ik van alle kanten te horen dat handbal zo’n leuke sport is om naar te kijken. Maar wat moet de handbalsport doen om aantrekkelijker te worden voor het grote publiek, op structurele basis? Op een of andere manier moeten we handbal aan de grote massa zien te krijgen. En de grote massa houdt nou eenmaal van simpele dingen. Schaatsen is misschien wel het perfecte voorbeeld. Simpeler dan heel snel rondjes schaatsen in een strak pakkie wordt het niet. Dat kan iedere halve haan volgen. En de grote massa houdt simpelweg van kleedkamerhumor en juice.

Mensen willen wat te lachen hebben in combinatie met wat beelden. Het is niet voor niets dat Vandaag Inside megapopulair is en de juicekanalen beter worden bekeken dan ooit. Zet wat spraakzame types aan één tafel, zoals Arthur Langedijk en Remco Kensen, en ik weet zeker dat het smullen wordt. Zend een paar samenvattingen tussendoor uit, potje bier en popcorn erbij. Lijkt mij heerlijk!

Maar mijn boerenverstand zegt ook het volgende: probeer eens iets. Maakt niet uit wat. In het allerslechtste geval mislukt het. Ook goed, dan proberen we daarna weer iets anders. Totdat het wél lukt. Bobby Schagen riep in Trouw al eens op tot een Studio Zaalsportuitzending. Alle onderbelichte zaalsporten komen een uur lang aan bod. Lijkt mij serieus heel tof. Maar doe dan alsjeblieft het laatste kwartiertje korfbal, dan kan iedereen met een gerust hart de tv uitzetten.

Ander concept
Persoonlijk lijkt het mij het allervetst om de finale van de BENE-League in een heel ander concept te spelen. Geen enkele ploeg geeft toch ene fuck om die titel, dus gebruik dit als een mooi moment om eens wat nieuws te proberen. Speel met de laatste zes ploegen een king of the court-concept, zoals bij beachvolleybal. Als je scoort, krijg je een punt en mag je blijven aanvallen. Als de ploeg in de dekking geen tegendoelpunt incasseert, mogen zij aanvallen. En zo valt er na vijftien minuten steeds één ploeg af totdat er een winnaar overblijft.

Maak er een show van met entertainment tussendoor en een dj die de zaal op zijn kop zet en je hebt volgens mij een supermiddag! Probeer wat. Doe iets. Als we niks doen gaan we helemaal ten onder aan het voetbal en het schaatsen. 

Jochem.

Meer van Jochem de Boer lezen? Word dan hier lid van het Handbal Inside Magazine.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie