Skip to main content

Column: Partijtje

By 4 mei 2020Column, Voorpagina

Op zijn vrije zondagmiddag tussen het nieuws door hobbelt redactielid Stijn Steenhuis mee in de tweede divisie. Soms tikt hij een stukje over zijn belevenissen op de trainingsavond of wedstrijddag. 

Advertentie

Een krachtcircuit, passoefeningen, één-tegen-één. Allemaal leuk en aardig, maar verschijnen op de training doe je met de hoop op een wedstrijdje aan het eind. Verlaat aanschuiven bij het diner, omdat je weet dat er Viennetta in de vriezer ligt.

Het partijtje is heilig. Vaker niet dan wel staat het op het programma bij de trainer. En juist daar zit de magie van het wedstrijdje verscholen. Wekelijks raakt de trainingstijd op voordat de ballen aan de kant moeten en er hesjes worden uitgedeeld, maar die ene keer dat de groep geluk heeft is het raak.

Hesjes
Je klaagde al over verzuring. Sterker nog: een teamgenoot was al op de tribune gaan zitten met een zwakke mentaliteit. Maar wanneer er wordt gefluisterd over het partijtje verdwijnen alle smoesjes. Het placebo-effect. Geklaag maakt plaats voor vrolijke klanken.

Advertentie

Tijdens het uitdelen van de hesjes loop je hoopvol naar jouw zaaldeel. Sluit je lievelingsdoelman aan? En waar loopt de linkeropbouwer waar je zo graag mee samenspeelt naartoe? Vaak weet de trainer, met alle touwtjes in handen, je teleur te stellen. Schouderophalend kijk je naar je teamgenoten voor het aankomende kwartier. Kan jou het schelen. Partijtje!

Confetti
Het partijtje is al het leuke van aanval-dekking, zonder téveel vuile kilometers. Het laten lopen van een tegenstander is het startschot van de snelle omschakeling. Als confetti afsteken in het huis van de jarige, om na een paar biertjes de het gestoffer-en-blik over te laten aan diezelfde jarige.

De blauwdruk voor die vette pass in de wedstrijd krijgt tijdens het partijtje vorm. De eerste keer mislukt de assist en getetter in je oor volgt. Daar doet jouw goalie nog een schepje bovenop, omdat hij/zij door jouw gestuntel opnieuw een break-out om de oren krijgt. Tijdens het wedstrijdje aan het eind leer je, maar het kost de ploeg geen punten. Als confetti die een ander gekocht heeft afsteken in het huis van de jarige, om een paar bi… Enfin.

Doelen opruimen 
In deze coronacrisis verlang ik naar het partijtje. Werken, lachen, schelden, vliegen – een partijtje zonder vliegertje voordat de lampen van de hal automatisch uitvallen is geen partijtje – om een kwartier later zeer voldaan de doelen op te ruimen en je hesje vergeten uit te doen. Stik, moet je die thuis nog gaan wassen ook.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie