Skip to main content

Column: Viaplay

By 3 december 2023Column, Voorpagina

Het verboden woord. Daar waag ik me in deze column aan. Komt-ie. Viaplay.

Advertentie

Natuurlijk hebben mijn ouders deze maand een abonnement op Viaplay. Ze hebben niets met F1 of darts, maar hun zoon is een van twee commentatoren bij het WK Handbal. Als het om Viaplay gaat is huize Steenhuis bevooroordeeld. 

Dat zijn anderen in de comments op bijvoorbeeld de Facebook-pagina van Handbal Inside ook. Er gaat geen dag van het wereldkampioenschap voorbij of iemand haalt uit naar Viaplay. De streamingdienst die Olav Mol passeerde en een jaar geleden meer geld overhad voor de WK-rechten dan Ziggo Sport. Zijn ze daar in Hilversum helemaal gek geworden? Handbal achter een betaalmuur. Beschamend! 

Sinds 2015
Na een week wil ik daar toch wat over zeggen, want sterke argumenten blijven vaak achter. Tien jaar geleden zagen we nauwelijks live handbal. Dat lijkt vergeten te worden. Als Richard van der Made zich op de sportredactie van NOS Sport hard had gemaakt voor een interland of topper in de eredivisie, kreeg de sport vier minuten zendtijd in het sportjournaal. Een samenvatting die ik ook in de herhaling probeerde te bekijken.

Advertentie

Of zaterdagmiddag om 17:00, patatdag in huize Steenhuis, kon je terecht op een grote, Duitse zender. In 2015 schotelde Ziggo Sport de liefhebber van de handbalsport opeens het WK voor en Oranje haalde in Denemarken de finale. Wat een geluk! De sportzender heeft nog steeds de rechten van het EK en gaat in januari de potjes van de Oranjemannen uitzenden. 

Liever vrouwenvoetbal
Waarom het WK in Nederland niet openbaar te zien is? Dat is heel simpel. De handbalsport is te klein in ons land. Wij kunnen geen genoeg krijgen van Polman en co, maar dat is in de meeste huishoudens heel anders. Die kijken liever naar schaatsen, voetbal, vrouwenvoetbal of wielrennen. Daar wil de NPO op zondagmiddag nog wel eens ruimte voor maken, maar voor handbal zelden. Laat staan maandagavond om 20:30. Dan wordt gewoon Droomhuis Gezocht, Radar en Van Roosmalen & Groenteman uitgezonden op NPO1, 2 en 3.

Bij Viaplay hebben ze het allerbeste voor met de handbalsport. Dat kan ik weten, want ik loop er in 2023 twee keer twee en een halve week rond. Samen met redacteuren van Engels voetbal en de regisseur van Formule 1 wordt om de dag een tv-show gemaakt rond de wedstrijden van het Nederlands team. Met respect en bewondering voor handbal. “Ik snap nog steeds niet waarom de hoekspelers zo weinig de bal krijgen, maar ik vind het een vette tv-sport, hoor”, ving ik op.

Alle 120 WK-wedstrijden
Als Oranje niet in actie komt, kun je op de streamingdienst terecht voor alle andere wedstrijden. Ja, daar betaal je minstens eenmalig 15,99 voor, maar dan krijg je ze alle 120. Met een beetje geluk komt Nederland voorbij de kwartfinale en kun je tot en met het finaleweekend genieten van je abonnement op Viaplay. En anders zorg je er toch voor dat je alle seizoenen van Below Deck gebinged hebt? 

Natuurlijk zou het heerlijk zijn wanneer dit wereldkampioenschap voor iedereen gratis te volgen is, maar dat is niet realistisch. Daarvoor is de sport te klein. Als de portemonnee het toelaat heb ik een tip: sluit nou maar een abonnementje af. 

Kwartfinale op 12 december
Als Nederland op 12 december Frankrijk in de kwartfinale treft en later ook nog eens de laatste vier bereikt zul je die bijna zestien euro alsnog neerleggen. Kun je voorafgaand aan het groepsduel met Tsjechië morgen beter eventjes je Viaplay-frustraties parkeren en abonneren. Als de Oranjedames om een medaille gaan spelen krijgen jullie het wachtwoord van het account van mijn ouders niet.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: FotoReza

Advertentie