Skip to main content

Column: Voor lief nemen

By 30 maart 2020Column, Voorpagina

Je verzetten nadat je na het avondeten op de bank in slaap bent gevallen. Daadwerkelijk vijftien push-ups doen na een misser. Of de strafworp overlaten aan een teamgenoot.

Advertentie

Door de uitbraak van het coronavirus ligt het verenigingsleven stil. Al enige weken gaat er een streep door de verschillende clubactiviteiten op de kalender. Nederland is in afwachting van de ontwikkelingen van de pandemie.

Zo moet je, je teamgenoten noodgedwongen missen! Naast wedstrijden zijn ook alle trainingen afgelast. Zelfs de vergadering, waar je eens in de maand moest komen opdraven, gaat niet door. Vanzelfsprekendheden vallen weg. En juist dat geeft kleine dingen waarde.

Zucht
Na een lange dag gooi je een maaltijd in de magnetron en plof je op de bank. Half zeven, verdorie. Je moet haasten om de training te halen. Terwijl je het liefst een dutje doet. Wel, niet. Je dubt en haalt toch maar een schoon sportbroekje uit de wastrommel. Met een zucht doe je de voordeur achter je dicht.

Advertentie

Soms sluipt er een smoesje door. Het is je vergeven. Maar nu de wereld stilstaat, je menselijk ganzenbord speelt in de supermarkt én bent aangewezen op de hele kleine kring om je heen, ga je kleine clubdingetjes waarderen. De trainster die je tot het uiterste drijft en stiekem toch gelijk heeft.

Lief gebaar
De uitbraak van het coronavirus zorgt voor ellende (houd afstand!), maar ook relativeringsvermogen. De glimlach van de cirkelspeler, het gratis AA’tje – “Nee, laat maar zitten” – van een clubgenoot of die verrekte squads uit de hel waardoor je de volgende dag het liefst alle trappen ontloopt. Joh, zo gek nog niet. Gedeelde vreugde elkaar te zien, een lief gebaar en bovenbenen. Flinke bovenbenen!

Neem het verenigingsleven niet voor lief. Gebruik deze periode het samenzijn met alle leden van de club in het juiste daglicht te zetten. Doe die extra push-up, stuur de reserve een appje of denk na hoe je de vereniging – nadat de veiligheid voor de volksgezondheid gegarandeerd is – kan helpen. Ieder vrijwilligerstaakje helpt de club vooruit.

Aai over de bol
Wees lief. Dat jeugdlidje bleeft de afgelopen maanden speciaal voor jouw team een wedstrijd langer in de hal. Chippies in z’n mik. Dat ga je, je nu beseffen. Na de zomer verdient hij een aai over de bol.

Advertentie