Skip to main content

Competitieleider NHV benadrukt: GGD is leidend

By 22 september 2020oktober 7th, 2020Achtergrond, Artikelen, Voorpagina

In navolging op de verschillende ploegen in de HandbalNL League, eredivisie en eerste divisie staat ook de competitiestart voor alle andere (jeugd)teams voor de deur. Door het coronavirus werkt het NHV met een speciaal protocol en blijft de bond een beroep doen op het gezonde verstand van haar leden. “We stellen ons waar nodig flexibel op.”

Advertentie

In een brief aan alle voorzitters van handbalverenigingen in Nederland heeft competitieleider van het NHV Maarten Jan de Koning het protocol vlak voor de competitiestart nog eens onder de aandacht gebracht. “Het advies blijft: blijf bij klachten thuis. Bij een positieve test stelt de GGD een werkend bron- en contactonderzoek in. Zij zijn leidend.”

Sinds de uitbraak van het virus ziet de functieomschrijving van De Koning er heel anders uit. Ondanks onzekerheden kijkt hij toch uit naar de aanstaande competitiestart. “Sporten is goed voor de gezondheid”, zegt De Koning. “Het is fijn dat we weer mogen bewegen. Wel zijn er strikte richtlijnen en deze richtlijnen moeten we opvolgen.”

Bron- en contactonderzoek
“Gezondheid staat voorop. Wij luisteren naar wat het GGD zegt. Als de GGD bij een besmetting het niet nodig vindt om een hele ploeg in quarantaine te stoppen, omdat de besmette teamgenoot niet in nauw contact met zijn of haar teamgenoten is gekomen, dan kan de rest van de ploeg door. Iedere situatie is uniek.”

Advertentie

In tegenstelling tot de uitbraak van het virus in maart, is sinds de zomer een meer helder beeld van het besmettingsgevaar. Daarnaast toont het bron- en contactonderzoek van de GGD aan te functioneren. “Voor aanstaand weekend hebben we bij de bond alles ingericht. We zijn als het nodig is te bereiken”, voegt de competitieleider toe.

Flexibel opstellen
“Er is een protocol en speciale regelgeving. Waar we voor het virus bijvoorbeeld binnen de wedstrijdsport heel streng waren met betrekking tot het verplaatsen van wedstrijden, stellen wij ons als competitieleiding tegenwoordig flexibel op. Als een team bijvoorbeeld tot en met vrijdag tien dagen in quarantaine heeft gezeten is het onverstandig een dag later een eredivisieduel te spelen. Teams mogen dan in onderling overleg een nieuwe datum plannen, vanuit het NHV kunnen wij indien nodig bemiddelen”, legt de Koning uit.

In de genoemde brief aan de voorzitters benadrukt de Koning nog maar eens: “Het is belangrijk de richtlijnen met elkaar te waarborgen en als thuis spelende vereniging ben je verantwoordelijk voor de veiligheid in jouw accommodatie. Maar ook een bezoekend team kan hieraan zijn steentje bijdragen.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie