Skip to main content

Competitiestart BENE-League loopt spaak, veel topteams in spanning

De Belgische bonden sluiten competitiehandbal door de heropleving van het coronavirus tot 1 oktober uit. De start van de BENE-League op 5 september moet worden uitgesteld. Veel topteams in eigen land kijken met een schuin oog naar de ontwikkelingen en de te nemen besluiten.

Advertentie

Een week geleden maakten de Belgische bonden reeds bekend dat de competitiestart in België, op regionaal en landelijk niveau, uitgesteld zou worden. Snel daarna werd de logische conclusie getrokken dat ook de BENE-League met zes Belgische en vijf Nederlandse clubs begin september niet van start kan gaan.

De competitieleiding van de BENE-League gaat zich buigen over een aantal scenario’s. De eerste vier speelrondes in de grensoverschrijdende topcompetitie vallen in het water. Mogelijk gaat speelronde 5, in het weekend van 3 en 4 oktober, fungeren als de eerste. Dit is alleen het geval wanneer de volksgezondheid niet meer in gevaar is.

Bundesliga
De BENE-League gaat een valse start beleven. Tussen september en maart staan tweeëntwintig speelrondes gepland. Twee weekenden lang wordt er door interlandverplichtingen niet gespeeld. Ook ligt de BENE-League door het WK in Egypte van begin 2021 tot het weekend van 23 en 24 januari stil. Proppen en in de midweek in actie komen behoort tot de mogelijkheden.

Advertentie

In Duitsland is al in een vroeg stadium besloten de augustus- en septembermaand over te slaan. De Bundesliga begint in oktober en daarmee is de start van de sterkste competitie van de wereld nog niet in gevaar.

Tot en met juni 2020 door
Door het wegvallen van Houten, de club uit Utrecht heeft de BENE-Leaguelicentie ingeleverd, lijkt er ruimte in de agenda. Echter is dat door het oneven aantal teams in de BENE-League niet het geval. Alle deelnemers spelen twee wedstrijden minder, maar deze zijn verdeeld over evenveel speelrondes als vorig seizoen. Ieder speelweekend is één team vrij.

Na het finaleweekend van de BENE-League staat de start van de nationale kampioensfase voor het weekend van 20 en 21 maart 2021 gepland. Het seizoen loopt voor de twee finalisten door tot en met halverwege juni van het volgende kalenderjaar. De bekerfinale is op donderdag 13 mei.

Eredivisie en eerste divisie
Er gaan geluiden op om de strijd om de landstitel naar voren te halen. In plaats van de BENE-League starten de beste Nederlandse club met het gevecht om de schaal. Eventuele aangescherpte voorschriften nog buiten beschouwing gelaten lijkt dit een zeer onrealistisch scenario. Doordat de Belgische teams tenminste tot 1 oktober moeten wachten, rijmen de agenda’s van de topteams uit beide landen niet.

Gelijktijdig met het nieuws uit België wordt met een schuin oog gekeken naar de eredivisiestart in eigen land. Deze staat voor het weekend van 12 en 13 september op de rol. Ook de eerste divisie gaat al over een maand van start. Door de uitbreiding van de genoemde competities en daarmee verlenging van het seizoen, zo telt de eredivisie voor mannen liefst dertig speelrondes, staat ook de wedstrijdkalender in de eredivisie en eerste divisie flink op spanning.

Week van 11 augustus
De heropleving van het coronavirus blijft gevolgd worden. In de week van 11 augustus komt de competitieleiding van de BENE-League met een scenario naar buiten. Het seizoen 2020/2021 kan nog wel eens met slag in het wiel gaan verlopen.

Foto: FotoReza

Advertentie