Skip to main content

Curfs over klus in Noord-Limburg: “Het zal zeker gaan knetteren”

Op maandagavond zal Richard Curfs (47) zich als nieuwe hoofdtrainer van Bevo voor het eerst in De Heuf in Panningen laten zien. Een nieuwe staf uit Zuid-Limburg, moet de Noord-Limburgse BENE-Leagueploeg van meer kleur op de wangen voorzien.

Advertentie

Na vijf jaar onder de Belg Jo Smeets en even met clubman Danny van Katwijk aan het roer moet Curfs Bevo naar nieuwe successen leiden. Hij stond niet bovenaan het lijstje van de clubleiding, maar spreekt zelf vooral van een interessante samensmelting. “Redelijk veel nieuwe zaken gaan vanaf maandag samenkomen”, vertelt Curfs.

Vorig seizoen in de Belgische finale met de vrouwen van Sint Truiden. Daarvoor actief bij onder meer V&L. “Er is mij heus gevraagd of ik niet een damestrainer bent”, gaat Curfs verder. “Mijn voorganger bij Bevo en oud-trainer Jo Smeets kwam ook over van de Belgische damescompetitie en heeft toch gewoon de beker weten te winnen.”

Joeri Verjans
Curfs komt uit Beek. Dat is Zuid-Limburg. Daar waar hij de meeste uren als speler en trainer versleet. Zo was Curfs heel even assistent bij LIONS 2, de rivaal van Bevo. “In Sittard gunnen ze me klus in Panningen enorm. Van een felle derby is door de professionalisering van de BENE-League ook al een tijdje geen sprake meer.”

Advertentie

“Het begint semi-professionele vormen aan te nemen. De teams en competitie. Mooi dat ik de kans krijg er onderdeel van uit te maken”, laat Curfs los. Joeri Verjans wordt bij Bevo zijn assistent. Nog zo’n speler met een verleden bij LIONS en BFC. “Tijdens een rondje langs de spelers van Bevo werd aangegeven dat zij een heel nieuwe staf zien zitten. Ik heb bijvoorbeeld ook de naam van Tim Mullens, mijn zwager, genoemd, maar hij heeft het momenteel te druk.”

Geen stroop op de mond
Toe aan een nieuwe koers. Bij Bevo stoppen Jeroen van den Beucken en Nick de Kuyper en moeten jongelingen ingepast worden. Tel daar de nieuwe gezichten voor de groep bij op en gesteld kan worden dat Curfs zorgvuldig te werk moet gaan. “Het zal zeker gaan knetteren en daar loop ik ook niet voor weg. Ik kijk niet naar de namen. Het gaat mij erom dat jongens zich in de rol kunnen schikken die Joeri en ik voor hen voor ogen hebben. Wij hebben tactisch een goede klik.”

Na een periode bij BFC was Curfs tussen 2013 en 2017 werkzaam voor achtereenvolgens de mannen en vrouwen van HandbaL Venlo. Na twee seizoenen in Geleen werd hij over de grens landskampioen met Sint Truiden. “Ik ben rustiger geworden, maar blijf in mijn communicatie direct”, omschrijft Curfs zijn werkwijze. “Ik smeer geen stroop op de mond van mijn spelers, maar heb ook geleerd op mijn woordkeuze te letten.”

Jeugd de kans geven
Een beetje gespannen voor de start voor de voorbereiding, maar vooral trots is Curfs op zijn ‘job’ bij Bevo. “Ik kom in een mooi rijtje te staan. Er zijn grote trainers werkzaam in de BENE-League”, zegt hij. “Ik wil gaan sleutelen aan de dekking. Maar ook jeugd de kans geven. Ik ga er heel blank in. Dat is als buitenstaander ook mijn voordeel. Sommige jongens zullen misschien vaker aan de kant zitten dan ze gewend zijn, maar dat hoort erbij. Zeker als een staf van buitenaf wordt aangesteld.”

“Bevo moet constanter gaan spelen, maar vooral ook beter starten aan het jaar”, besluit Curfs. Vorig jaar waren de Panningers na een slechte start in de BENE-League al voor de kerst uitgeschakeld in de strijd om de Final4. “Ik heb een voorstelronde gedaan en heb een goed gevoel over de klik met de mensen bij Bevo. Dat is ook nodig. Ik geloof wel dat dit gaat lukken, want ik heb een hekel aan verliezen.”

Foto: FotoReza

Advertentie