Underdog Dalfsen voor zesde keer op rij kampioen van Nederland

Sercodak/Dalfsen heeft vanmiddag voor een sensatie gezorgd in het Nederlandse handbal door in de derde en laatste best of three topfavoriet Succes Schoonmaak/VOC te verslaan. Het hele seizoen stond er geen maat op VOC, maar in de finales om het landskampioenschap zakte de formatie van Bert Bouwer toch door het ijs. In sporthal Elzenhagen werd het 22 – 24 voor Dalfsen en kan de club uit Overijssel de zesde landstitel op rij bijschrijven.

Zenuwachtig begin Dalfsen
Dalfsen begint zenuwachtig aan het duel. In de eerste vijf minuten worden twee strafworpen gemist, terwijl VOC onder leiding van Rachel de Haze wel makkelijk het doel weet te vinden. Een walk over voor de Amsterdammers hangt in de lucht, maar schijn bedriegt. Na 14 minuten spelen waren de rollen omgedraaid en staat plotseling Dalfsen aan de goede kant van de scoren: 3 – 5.

Stuivertje wisselen
Na 19 minuten spelen lijkt VOC weer orde op zaken te hebben gesteld, wederom onder leiding van Haze en nu ook Michelle Goos wordt de voorsprong teruggepakt en staat het opeens weer 9 – 7 voor de thuisploeg. Het is al met al een gelijkopgaande strijd in sporthal Elzenhagen. Na 25 minuten staat het weer 10 – 10. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor beide keepsters. Zowel Kristy Zimmerman en Martine Hoogewoud keepen een sterke eerste helft. Met rust staat het 13 – 11 voor de thuisploeg.

Tweede helft
Al na 20 seconde ligt het spel weer stil omdat De Haze letterlijk wordt uitgekleed en daarbij vervelend ten val komt. Lindsey Schrekker is haar vervanger. VOC wordt sterker, maar vergeet de kansen af te maken. Dalfsen kan in het spoor blijven en na een fraaie lob van Angela Steenbakkers staat het weer 14 – 13. Dalfsen krijgt in deze fase de mogelijkheid om dichterbij te kruipen. VOC staat in dubbel ondertal, maar nu is het de formatie van Peter Portengen die verzuimt het verschil te maken. Na 11 minuten in de tweede helft staat het 14 – 14.

Knotsgekke slotfase
VOC loopt tegen een aantal tijdstraffen aan. Michelle Goos en Charris Rozenmalen moeten naar de kant. Het scheidsrechtersduo Niels Egberts en Ferry van de Beek houdt het kort en dat lijkt vooral ten koste te gaan van de Amsterdammers. Dalfsen pakt tegen alle verwachtingen in de voorsprong met nog 12 minuten op de klok: 16 – 18.

VOC krijgt dan nog de kans om op één punt te komen, maar net als in de eerste helft is het Yara ten Holte die een pingel weet te stoppen. VOC in het nauw en Bert Bouwer neemt een time out. Zonder resultaat. Met nog vier minuten op de klok is het Dalfsen-uitblinker Yara Nijboer die VOC de das om doet door de 20 – 24 binnen te schieten.  VOC komt nog wel terug tot twee doelpunten maar de inhaalslag wordt te laat ingezet. Dalfsen wordt, tegen alle verwachtingen in, kampioen van Nederland: 22 – 24!