Skip to main content

Dapper Jong Oranje verliest openingsduel van titelkandidaat

De mannen van Oranje U20 hebben het eerste duel op het EK niet weten te winnen. In de eerste poulewedstrijd bleek titelfavoriet Denemarken in eigen huis te sterk voor Nederland: 31-24. Voornamelijk in de eerste helft liet Jong Oranje prima spel zien.

Advertentie

Debutant Nederland begon brutaal aan het openingsduel. Scherp in de afwerking nam Jong Oranje de leiding (2-4), onder meer door een fijn lobje van Evert Kooijman. In het vervolg liep de formatie van Tijsterman veelal tegen de fysieke dekking van het thuisland aan. Bij 8-8 besloot Denemarken gebruik te maken van een nieuwe regel en speelde het met zeven spelers in de aanval. Het resulteerde in een voorsprong voor de Noord-Europese ploeg (13-10).

Opgelegde kansen onbenut
Nadat Volendam-aanwinst Rutger ten Velde vlak voor rust de achterstand had verkleind tot 13-11, was Denemarken in de eerste minuten na de hervatting de veel betere ploeg. Via 16-11 deed Lions-speler Alec Smit bij 20-16 iets terug. Met een serie opgelegde kansen werd Nederland in een zetel geholpen de spanning in het duel terug te brengen. Echter waren de mogelijkheden, twee break-outs en een 7-meter, niet aan Jong Oranje besteed.

Een kwartier voor tijd bracht Denemarken het verschil in Kolding opnieuw op vijf (24-19), waarna het duel zonder veel spanning uitgespeeld werd. Met een aantal treffers verbloemde opbouwer Jerry de score ietwat. Invaller René Jaspers toonde zich een penaltyspecialist door zijn enige actie van het duel om te zetten in een goal.

Next-up: Noorwegen
Morgen treft Nederland opnieuw een Scandinavisch topland: Noorwegen. Op zondag nemen de jongemannen van Tijsterman het op tegen de leeftijdsgenoten van Macedonië. De eerste twee landen gaan door naar de hoofdfase van het EK.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: Tina KolthofAdvertentie