Skip to main content

De batterij van Wester is weer opgeladen

By 6 december 2021december 13th, 2021Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Een sleutelduel, zo omschrijft doelvrouw Tess Wester het WK-duel van Nederland morgenavond (20:30) tegen Zweden. De 28-jarige goalie van de nationale ploeg staat weer met veel energie onder de lat. 

Advertentie

Tegen Puerto Rico en Oezbekistan kwam Wester net als positiegenoot Yara Ten Holte tot hoge stoppercentages. “Maar daar hecht ik niet zoveel waarde aan”, vertelt ze tijdens het persmoment in Torrevieja. “Het is prima inkomen, je kunt even wennen aan de hal. In je achterhoofd weet je dat het derde groepsduel het belangrijkste is.”

Wester is nog altijd populair bij de pers. De telefoon van de Noord-Hollandse staat roodgloeiend. Gelukkig is Wester goed gemutst. “Ik krijg weer energie van spelen”, legt ze uit. “De afgelopen maanden hebben veel van me gevraagd.”

In één ruk door
“Ik heb veel onder druk gespeeld. De kampioensfase in Denemarken met mijn oude club Odense HC, de Spelen en daarna heb ik me snel gemeld bij CSM Bucuresti. Ik had de rust in oktober echt even nodig”, vervolgt Wester. Tijdens het EK-kwalificatieduel van Nederland in Kreta tegen Griekenland bleef Wester thuis. “Alles gaat in één ruk door. Na superveel wedstrijden was het even genoeg.”

Advertentie

In Roemenië had Wester even nodig. “Al snel raakte Martine (Smeets, red.) zwaar geblesseerd aan haar knie en keerde terug naar Nederland. Dat was wennen. Daarbij loopt het bij CSM Bucuresti nog niet zoals het moet. Dat geeft wel eens kopzorgen.”

Warm bad
Getooid in het tenue van de nationale ploeg kan Wester niet wachten op de pot met Zweden. “Het is heerlijk weer samen met m’n vriendinnen op het veld te staan. Sommige meiden ken ik al vanaf mijn vijftiende. We spreken dezelfde taal en denken ook over handbal hetzelfde. Monique (Tijsterman, red.) geeft ons veel verantwoordelijkheid. Het voelt als een warm bad.” 

Als tiener op de HandbalAcademie maakte Wester voor het eerst kennis met Tijsterman. Toen hoofdtrainster op Papendal. “Ze was heel streng. Ze moest ons natuurlijk in het gareel houden”, lacht Wester. “De verhoudingen bij de nationale ploeg zijn heel anders. Wij zijn volwassen geworden en hebben ook al veel meegemaakt. Er wordt veel naar onze mening gevraagd.”

23-28 in Den Bosch
De basis staat om tegen Zweden te presteren. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was in Den Bosch en toen trok Nederland aan het kortste eind. De uitzwaaiwedstijd voor de Spelen in Tokio eindigde in 23-28 voor de Scandinaviërs. 

“Als nu opnieuw verlies volgt is dat geen reden voor paniek, maar je maakt het jezelf wel moeilijker”, weet Wester. Nederland en Zweden zijn al zeker van de tussenronde, maar hopen beide naar de volgende fase van het WK extra punten mee te nemen. “Daar komen we ook Noorwegen tegen. Niet onmogelijk om van te winnen, dat hebben we in Kumamoto laten zien, maar winst op Zweden betekent dat je vóór de kwartfinale nog een keertje mag verliezen.”

Foto: FotoReza

Advertentie