Skip to main content

De dromen van vrienden Erinkveld en Wiendels (25) gaan nu over het scheidsrechtersvak

By 23 augustus 2020september 18th, 2020Achtergrond, Voorpagina

In een jaar tijd heeft de carrière van het scheidsrechtersduo Tom Erinkveld/Rob Wiendels (beide 25) een opvallende vlucht genomen. De vrienden uit Ulft zijn toegetreden tot het eredivisiecorps.

Advertentie

In de tweede divisie staat Erinkveld (rechts op de foto) bekend als beweeglijke linkspoot met een goed schot. Al vanaf jonge leeftijd speelt hij voor UGHV. Ook compagnon Wiendels is de club uit Ulft altijd trouw gebleven en scoort onder de lat veel ruime voldoendes. Sinds kort gaan de dromen van het duo niet meer over slagen als speler binnen de lijnen, maar als scheidsrechter.

Drie jaar geleden begonnen Erinkveld en Wiendels, apart van elkaar, met het leiden van wedstrijden. “Uit nood geboren. Onze club UGHV had een tekort en toen zijn we allebei wedstrijden gaan fluiten”, legt Wiendels uit. Inmiddels is het duo getooid in een strakke outfit – fris blauw – met oortjes. “De eerste keer samen smaakte naar meer.”

Mail naar de bond
“Als spelers hebben we altijd geluk gehad met vrijwilligers die onze wedstrijden hebben geleid. Rob en ik hebben sterk het idee gehad dat we iets wilden terugdoen voor de handbalsport. Van daaruit hebben we snel stappen gemaakt”, voegt Erinkveld zich na het oefenduel tussen eredivisionisten Dynamico en E&O bij het gesprek.

Advertentie

Na een mail naar de bond ging de bal rollen. “Na wedstrijden in de eerste en tweede klasse, van bijvoorbeeld dames 2, wilden we meer”, zegt Wiendels uit. “We waren op zoek naar een grotere uitdaging. We hebben het NHV gemaild of we wedstrijden in de hoofdklasse konden fluiten. Hoe hoger het niveau des te leuker het is het spel te leiden. Dat hebben we gemerkt. We kunnen stiekem ook genieten van mooie acties.”

Niet tevreden
Na een goede beoordeling begon het duo uit de Achterhoek aan een opvallende klim op de ladder. “Vorig jaar mochten we voor het eerst in de landelijke jeugddivisie fluiten. We vielen op door onze manier van fluiten. Doordat we het spelletje vooral eerst als speler hebben ervaren, denken we soms aan te voelen wat de wedstrijd nodig heeft. We laten misschien meer gaan dan andere koppels.”

Tijdens het oefenduel tussen Dynamico en E&O komt het duo mede door het niveauverschil niet in de problemen. Opvallend is het aantal tijdstraffen dat Wiendels en Erinkveld uitdelen: drie. “Toch ben ik niet tevreden over ons optreden”, is Wiendels meteen eerlijk. “We hadden in het begin wat duidelijker moeten optreden.”

Stijl schuurt
Vanuit de kweekvijver zijn Wiendels en Erinkveld uitgenodigd om ook wedstrijden in de eerste divisie en eredivisie te fluiten. “Heel gaaf”, glimt Wiendels. “We zijn nu bezig de bijbehorende papieren te halen. We hebben er samen ook veel lol aan. Dat moet ook, want we zitten soms – als we bijvoorbeeld naar Den Helder moeten – uren met z’n tweeën in de auto. Als we meer mooie wedstrijden mogen gaan fluiten zal de combinatie met het spelen in de tweede divisie lastig zijn.”

De bond houdt het duo goed in de gaten. “We moeten leren om op het juiste moment aan de handrem te trekken. Omdat we houden van fysiek spel, moeten we snel duidelijk zijn over wat wel en niet mag”, zegt Erinkveld. “Onze stijl schuurt wel eens met wat het NHV wil. Zij vragen ons meer progressief te straffen. We proberen steeds meer onze weg hierin te vinden.”

BENE-League
“Qua ambiance genieten we van wedstrijden in de eredivisie aan de dameskant”, klinkt het opgetogen uit de mond van Erinkveld. In de lente proefden de vrienden voor het eerst aan de klasse tijdens Borhave – Quintus. Wiendels enthousiast: “Het doel is BENE-League. We hopen ooit een wedstrijd in die competitie te mogen fluiten.”

Advertentie