Skip to main content

De isolatiebadjas van Schoenaker gaat stiekem mee naar huis

Van zeven dagen in de hotelkamer naar knokken met Mikkel Hansen. Robin Schoenaker (26) gaat het EK in Hongarije om meerdere redenen nooit meer vergeten.

Advertentie

Na de EK-partijen tegen Hongarije en IJsland moest Schoenaker samen met Jeffrey Boomhouwer opeens in quarantaine. Positief getest. Het begin van zeven slepende dagen in het spelershotel.

“Toen Jeffrey en ik voor de wedstrijd tegen Portugal, toen hadden we ons nog niet voor de hoofdfase geplaatst, uit de groep werden gerukt voelden we ons ook nog wel een soort van schuldig. Wat hebben wij gedaan dat we besmet zijn geraakt, vroegen we ons af. Later kwamen er veel meer jongens bij. Zelfs de bondscoach. Dan kan het gewoon domme pech zijn geweest”, legt Schoenaker uit.

Hij belt vanuit het spelershotel. Waar hij inmiddels weer vrij bewegen mag. De CT-waarden van Schoenaker zijn voldoende waardoor de speler van Sporting Pelt gisteren tegen Denemarken weer mocht spelen. “De spierpijn valt mee. Ik had het erger verwacht”, vertelt Schoenaker. “Na zolang niets doen was het misschien wel helemaal niet verantwoord daar weer te staan, maar je wilt het team helpen. Na de eerste paar sprintjes ben ik bij de volgende snelle middenuit niet meer mee naar voren gegaan. Anders had ik het uur niet overleefd.”

Advertentie

Kantoor in de gang
Na een hele week in isolatie stapte Schoenaker 24 uur geleden weer in de spelersbus. Zonder één keer fatsoenlijk de benen te hebben gestrekt. “De eerste dagen in de hotelkamer waren redelijk relaxt. We waren al vanaf december samen en ik heb veel kunnen bijslapen. Maar op een gegeven moment komen de muren wel op je af. Ik heb zoveel in bad gelegen dat mijn huid begon los te laten, haha.”

“Op een gegeven moment heb ik maar contact opgenomen met werk om weer wat te doen”, vertelt hij lachend. Door een zwak wifi-signaal bouwde de EK-ganger een kantoor in de gang van het hotel. “Ik ben in m’n badjas maar aan het werk gegaan. Toen er veel meer jongens in quarantaine moesten zijn we de wedstrijden van het team in badjas samen gaan kijken.”

Juichen voor Thijs
Niet in de arena in Boedapest, maar veilig een aantal kilometers van de fitte teamgenoten vandaan in de gang van het spelershotel. “Tegen Montenegro gingen we na iedere redding van Thijs (Van Leeuwen, red.) helemaal los. Het is op veel manieren een gedenkwaardig EK geworden. Eerst halen we de hoofdronde, daarna zit je een week in het hotel en mag je later tegen de wereldkampioen weer aansluiten. Ik ben ergens wel opgelucht wanneer ik veilig en gezond thuis ben”, biecht Schoenaker op.

Morgen om 18:00 sluit Oranje de hoofdfase tegen Kroatië af. Daarna komt de achtbaan tot stilstand. “We hebben uiteindelijk goede dingen gedaan voor het Nederlandse handbal, geloof ik”, besluit de dekkingsspecialist. “De badjas moet maar mee naar Nederland Dan kan ik die bij thuiskomst nog eens aandoen. Een soort herinnering.”

Foto: FotoReza

Advertentie