Skip to main content

De Jong neemt vrij plekje bij Aalsmeer in: “Fysiek gezien moet ik groeien”

Na een half jaar proeven is Martijn de Jong (19) dit seizoen helemaal onderdeel van de hoofdmacht van Aalsmeer. “Leergierigheid is denk ik een nuttige eigenschap van me.”

Advertentie

In de slotfase van het uitduel met Sporting Pelt maakte De Jong op aangegeven van Vaidas Trainavicius, Aalsmeer kwam terug van 16-11 tot 28-28, een aantal belangrijke doelpunten. “Ik krijg veel kansen en vertrouwen van Wai (Wong, red.)”, vertelt De Jong.

Halverwege vorig seizoen werd hij door Bert Bouwer en Wong bij het vlaggenschip van de Noord-Hollanders gehaald. “Maar toen was mijn rol nog klein”, legt de jeugdinternational uit. “Doordat Rob Jansen gestopt is, is er in de opbouwrij een plekje vrijgekomen. Het liefst sta ik op midden, maar eerst wijk ik uit naar rechts. Ik vind het leerzaam om samen met Vaidas, die de spelmaker van Aalsmeer is, in het veld te staan.”

Foreholte uit Voorhout
Sinds 2019 draagt De Jong, die geen groot woord heeft, het zwart-goud van de oud-landskampioen. “Ik ben overgekomen van Foreholte uit mijn woonplaats Voorhout”, vervolgt De Jong. “Ik wilde meer bereiken en ben eerst aangesloten bij Handbalschool Haaglanden. Daar heb ik de keuze gemaakt om Foreholte in te ruilen voor een grotere club met meer mogelijkheden.”

Advertentie

“Bij Aalsmeer zijn de faciliteiten erg goed”, aldus De Jong. “Er wordt ook in de middag getraind en binnen de club zijn veel trainers met veel kennis. In mijn eerste jaar bij Aalsmeer werd ik meteen landskampioen in de B-jeugd en het jaar erop met de A’s.”

Nieuwe ‘gym’
In de BENE-League moet De Jong opboksen tegen grote mannen. “Fysiek gezien moet ik groeien. Daarom doe ik veel aan krachttraining. De nieuwe ‘gym’ op de club komt uit”, weet hij. Daarna heel zelfbewust: “Ook hoop ik slimmer te worden en als opbouwer ruimtes beter te benutten.”

“Daarom ben ik blij met Wai als coach. Hij is ook altijd middenopbouwer geweest en geeft me veel tips. Leergierigheid is denk ik een nuttige eigenschap van me. Zo hoop ik eerst een vaste waarde voor Aalsmeer te worden en daarna belangrijke kracht”, aldus De Jong. Eerst een basisplaats, daarna pas meer.

Niet wegstrepen
Aanstaand weekend ontvangt Aalsmeer KTSV Eupen. De competitiestart is degelijk, al staan de Noord-Hollanders niet meer te boek als favoriet voor de prijzen, omdat Aalsmeer vorig jaar geen finale speelde. “Toch vind ik ons sterk. Veel jongens spelen al heel lang bij deze club en Wai stuurt talenten het veld in. Ook heeft hij wat nieuwe en frisse spelsystemen ingebracht”, besluit De Jong. “Ik zou ons niet wegstrepen.”

Foto: FotoReza

Advertentie