Skip to main content

De kalender van 2024: Drie EK’s, twee wereldkampioenschappen én de Spelen

By 1 januari 2024Voorpagina

Wat worden voor de nationale ploegen, jeugdteams en beste clubs van het land de hoogtepunten in het nieuwe jaar? Dit is de kalender van 2024!

Advertentie

Januari
Op 11 januari neemt Nederland deel aan het EK in Duitsland. In Mannheim komt de nationale ploeg in de poulefase achtereenvolgens Georgië, Bosnië en Herzegovina en Zweden tegen. In aanloop naar het eindtoernooi oefenen de Oranjemannen tijdens de Golden League in Denemarken tegen het thuisland, Egypte en Noorwegen.

Eerder, tussen 4 en 8 januari, spelen Jong Oranjemannen om een EK-ticket. In Chieti komt de ploeg van jeugdbondscoach Rick Louw Italië, Litouwen en Griekenland tegen.

Februari
De Oranjedames vervolgen op 28 februari de EK-kwalificatiereeks. Nederland begint uit bij groepsgenoot Tsjechië.

Maart
Op zondag 3 maart is de return in Den Bosch. Dan komt Oranje opnieuw Tsjechië tegen. Andere landen in de EK-kwalificatiegroep van de Oranjedames zijn Portugal en Finland.

Advertentie

In het Paasweekend van 30 en 31 maart zijn de bekerfinales. Eerst de vrouwenwedstrijd en daarna komen de twee beste mannenploegen van het toernooi op de vloer.

April
In de eerste week van april is het slot van de EK-kwalificatiecyclus. Eerst speelt de formatie van Per Johansson uit. Op zondag 7 april ontvangt Nederland Finland dat in 2023 al eens werd verslagen.

In hetzelfde weekend: de finale van de BENE-League. Twee weken eerder begint de top-4 van de reguliere competitie aan de Final4.

Tussen 11 en 14 april is de nationale damesploeg in Torrevieja te vinden. In Spanje strijdt het A-team met het thuisland, opnieuw Tsjechië en Argentinië om twee startbewijzen voor de Olympische Spelen.

Mei
In het weekend van 18 en 19 mei begint de best-of-three van de eredivisie voor vrouwen. De twee beste mannenteams van het land openen de jacht op de schaal een week later.

Juni
Het finaleweekend van de Champions League voor vrouwen is op 1 en 2 juni in Boedapest. Een week later is het in Keulen de beurt aan de vier beste mannelijke clubteams van Europa.

In Noord-Macedonië vindt het WK voor jeugdteams plaats. Het eindtoernooi is van 19 tot en met 30 juni. Nederland is ook gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap.

Juli
Het Olympisch handbaltoernooi in Parijs begint op 25 juli en duurt twee weken. De Oranjedames hebben goed zicht op plaatsing voor de Spelen.

Augustus
Op 1 augustus start in Montenegro de M18 EHF EURO 2024. De Oranjedames U18 laten zich hartje zomer zien op het junioren WK. Het mondiale eindtoernooi vindt plaats aan de andere kant van de wereld: China.

September

Oktober

November
Op 28 November start het Europees kampioenschap voor vrouwen. Er wordt in Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland gespeeld.

December
Het EK loopt tot en met 15 december. Op het laatste Europees kampioenschap moesten de Oranjedames genoegen nemen met plek zes.

Foto’s: FotoReza en Jaap van der Pijll

Advertentie