Skip to main content

De Oranjedames en die verrekte Noren

By 11 december 2018Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Sinds de bestorming van de wereldtop door Oranje in 2015 blijft één land de nationale ploeg de weg naar nog meer gelukzaligheid versperren: Noorwegen. De Scandinaviërs wachten dinsdagavond in de hoofdfase van het EK in Frankrijk.

Advertentie

In de afgelopen jaren troffen Nederland en Noorwegen elkaar vier maal. Keer op keer staken de vijandelijke blondines een stokje voor historie. Achtereenvolgens goud, goud, een Olympische medaille en een nieuwe WK-finale werden voor de neus van Oranje door die verrekte Noren weggekaapt.

Olympische Spelen
In 2015 zweefde Nederland op een roze wolk richting de allereerste WK-finale in de historie. In Denemarken bleek favoriet Noorwegen veel te sterk voor de formatie van toenmalig bondscoach Henk Groener. Het werd 31-23.

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kwamen de aanstaande opponenten elkaar tegen in de troostfinale. Nederland had al geschiedenis geschreven door zich te kwalificeren voor het toernooi in Brazilië. In de strijd om het brons trad Noorwegen opnieuw als plaaggeest op. Door de 36-26 nederlaag belandden de Oranjedames naast het podium.Gifbeker
Een aantal maanden later was het op het EK in Zweden hetzelfde liedje. In de eindstrijd was Nederland, na een weergaloze comeback, dichtbij een verlenging. Door miscommunicatie tussen Danick Snelder en Nycke Groot werd het Noorse doel in de slotseconde niet onder vuur genomen en klonk bij 30-29 het pijnlijke eindsignaal.

Advertentie

Er zat nog wat in de gifbeker. Ook op het laatste eindtoernooi, het WK in 2017, zat Noorwegen de nationale ploeg dwars. Bij de laatste vier werd Nederland met ruime cijfers (32-23) aan de kant gezet door Oftedal en consorten. In de troostfinale verzekerde Nederland zich door een zege op Zweden van een medaille, waardoor voor het eerst in lange tijd een eindtoernooi werd afgesloten met een overwinning.

Rollen omgedraaid
Om 21:00 staat een nieuwe confrontatie tussen beide landen op het programma. Dit maal zijn de rollen omgedraaid. Met nul punten is uitschakeling van de geplaagde Noren – zo moeten ze het in Frankrijk doen zonder Mork en Grimsbo – dichtbij, terwijl de equipe van Helle Thomsen aan een puntje genoeg heeft om door te dringen tot de halve finale van het EK.

Advertentie