Skip to main content

De slapeloze nachten zijn Olsson niet vreemd

Met het WK voor de deur worden de nachten van bondscoach Staffan Olsson (58) steeds korter. De dekking van Oranje baart de Zweed zorgen, al brengt hem dat niet meer van zijn stuk.

Advertentie

“We moeten in de verdediging consistenter zijn en zo de keepers beter helpen. Denk aan de afstand tot de verdediger kleiner maken of juist vergroten. Ook elkaar beter vertrouwen. Dat heeft tijd en ook ritme nodig.” Olsson heeft snel een antwoord paraat op de vraag wat er in de dekking beter moet. Tegen Frankrijk kreeg Nederland er liefst 43 tegen. “Dan win je geen wedstrijden.”

Al twee jaar uit als hoofdcoach
Het hoofd van de bondscoach maakt twee dagen voor de openingspartij tegen Argentinië overuren. “Ik ben geen makkelijke slaper en met het WK voor de deur zijn mijn nachten nog korter”, biecht Olsson op. “Maar daar raak ik niet van in paniek. Als speler sliep ik tijdens een groot eindtoernooi ook niet lang en stond ik er de volgende dag toch. Ik kijk vooral uit naar de eerste wedstrijd in Krakau. Het maakt me eigenlijk wel trots.”

Als speler heeft Olsson al drie keer Olympisch zilver gewonnen en toch roert de gedachte aan de WK-entree van Nederland hem. Slechts de nummer tien van Europa. “Deze jongens zijn bezig met een proces en spelen eindelijk op een wereldkampioenschap”, vervolgt Olsson. “Coach zijn voor een ander land is helemaal nieuw voor me. Ook ben ik er al twee jaar uit als hoofdcoach. Hopelijk staan we samen aan de start van iets moois.”

Hoofdronde halen
“Ik voel me weer even 25. Toen kenden we als Zweedse ploeg spanning en braken we door. Al spreken we bij Nederland niet over medailles, hoor”, glimlacht hij. “Het halen van de hoofdronde is ons doel, maar ik vind de groep waarin we spelen moeilijk te voorspellen. Het houdt ons als staf de hele tijd scherp.”

Foto: FotoReza

Advertentie